Történelmi győzelem a jégkorong-világbajnokságon

Rich Chernomaz a felkészültséget dicsérte

2016. Május 14., Szombat 22:22

Történelmi győzelem a jégkorong-világbajnokságon
A helyzeteit jól kihasználó és parádésan védekező magyar válogatott – története során először – 5-2-re legyőzte a fehérorosz csapatot az oroszországi jégkorong-világbajnokság szentpétervári csoportjának hatodik fordulójában, így maradt esélye, hogy jövőre is az élvonalban szerepeljen.

A magyarok eddig mind az öt mérkőzésüket elvesztették, a fehéroroszok pedig csak a szlovákokat tudták legyőzni. A Chernomaz-csapatnak fontos volt, hogy alapjátékidőben, azaz a maximális három pontot érően nyerjen. Ez is nehéznek tűnt, hiszen a két csapat ezt megelőzően 11-szer találkozott, ebből csak egy döntetlent sikerült elérni tíz vereség mellett.

Ezúttal Rajna Miklós kezdett a kapuban, míg Hetényi Zoltán, valamint a visszavonulás előtt álló, a keretben legidősebb Banham Frank és a legfiatalabb, Garát Zsombor maradt ki.

Wehrs Kevin. Fotó: Minas Panagiotakis/HHOF-IIHF Images

Nekiugrottak a fehéroroszok a magyaroknak, akik eleinte cserélni is csak nehezen tudtak. Az ötödik percig kellett várni az első olyan lövésre, amelyet Kevin Lalande védett. Az első komolyabb támadás végén Nagy Gergő volt eredményes (0-1). A vb-n először jutott vezetéshez a magyar válogatott.

A hátvédek jól szűrték meg a fehérorosz próbálkozásokat, sokat blokkoltak. Amikor Szirányi Bencét kiállították, maradt erő a támadásra is: Vas János Sarauer Andrewnak szánt passzába egy védő belenyúlt, a korong pedig a kapuban kötött ki (0-2).

Vas János. Fotó: Minas Panagiotakis/HHOF-IIHF Images

Gáncsolásért Galló Vilmost küldték ki, de csak négy másodpercet töltött a büntetőpadon, ennyi időt alatt használta ki az emberelőnyt a rivális. Geoff Platt a Rajnáról kipattanót értékesítette (1-2). Nagy Krisztián bottal ütésért ült ki, de őrizte előnyét a Chernomaz-csapat. És még a szünet előtt Sofron István sem úszta meg a büntetést. Annak ellenére vezetett húsz perc után a válogatott, hogy csak négyszer lőtt kapura.

A kivédekezett hátrány után Magosi Bálint lövését hatástalanította Lalande. Magyar emberelőny alatt csak a szerencse mentette meg a fehéroroszok kapuját az újabb góltól. A 27. percben Artur Gavrus maradt üresen a kapu előtt, és nem hibázott (2-2). Nem tört meg a magyar csapat, Szirányi remekül ugratta ki Sebők Balázst, aki szép csel után higgadtan lőtt a kapuba (2-3). Rajnának is akadt dolga, de azt jól látta el. A 34. percben Galló Vilmos csapta be védőjét a jobb oldali palánk mellett, lefordult, majd szépen lőtt a hosszú sarokba (2-4). Kapust cseréltek a fehéroroszok, Vitalij Koval állt be.

Sebők Balázs. Fotó: Minas Panagiotakis/HHOF-IIHF Images

A szünet előtt emberelőnyben Bartalis István sérült meg a kapu előtt, vérző sebbel cserélték le, míg Oleg Jevenko kettő plusz kettő perc kiállítást kapott. A dupla létszámfölény áthúzódott a harmadik játékrészre, igaz, nem született belőle gól akkor sem.

Bartalis meggyógyult, sőt, ismét róla állítottak ki, Ilja Sinkevics volt a tettes. A fehéroroszok az idő szorításában próbálták fokozni az iramot, egyre aktívabban támadtak, ám ebben a szakaszban a védelem és Rajna is jól állta a rohamokat.

A végén Kóger Dániel kapott kiállítást, a fehéroroszok időt kértek és lehozták kapusukat, de újabb gólt kaptak (5-2). Vas János második emberhátrányos gólját ütötte.

A magyarok hétfőn a sokkal esélyesebb németek ellen zárják a vb-t, míg a fehéroroszok kedden a franciákkal találkoznak a csoport utolsó körében. Amennyiben a fehéroroszok nem szereznek pontot utolsó összecsapásukon, a magyarok – függetlenül a németek elleni végeredménytől – biztosan bennmaradnak az élvonalban.

A magyarok elit világbajnokságon legutóbb 1939. február 3-án tudtak pontot szerezni, akkor Zürichben legyőzték Belgiumot, míg a B csoportban – amikor összesítésben a 16 között szerepeltek, akárcsak most – 1978. március 26-án sikerült ugyanez, Belgrádban az olaszok elleni 5-2-es siker alkalmával.

Jégkorong-világbajnokság, 6. forduló:

B csoport (Szentpétervár)

Magyarország-Fehéroroszország 5-2 (2-1, 2-1, 1-0)
Ljubilejnij Aréna, 4000 néző: v: Kubus (szlovák), Wehrli (svájci)
Gól: Nagy G. (6.), Vas J. (11., 60.), Sebők (31.), Galló (34.), illetve Platt (13.), Gavrus (27.)

 

 

Rich Chernomaz a felkészültséget dicsérte

A magyar válogatott felkészültségét, fegyelmezettségét és az összpontosítást dicsérte Rich Chernomaz szövetségi kapitány a fehéroroszok felett aratott történelmi, 5-2-es győzelem után az oroszországi jégkorong-világbajnokság szombati játéknapján.

Rich Chernomaz a találkozó utáni sajtótájékoztatón kiemelte: a mostani válogatott más volt, mint egy nappal korábban az amerikaiak ellen.
“Nagyon felkészültünk a fehéroroszokból, az eltervezett játékot szinte végig tudtuk hozni. A kritikus szakaszokban is jól döntöttünk, így a korábbiakhoz képest kevesebb sansza volt az ellenfélnek. Maradt esély a bennmaradásra, ami a magyar-német, illetve a fehérorosz-francia meccstől függ” – tette hozzá a magyar kapitány, aki megjegyezte, a tavalyi, krakkói feljutáshoz hasonló érzése lehetett mindenkinek, a szurkolóknak is, játékosoknak is, akkor ugyancsak üres kapus góllal alakult ki a végeredmény, és akkor is hasonló eufóriát váltott ki.

“Csalódott vagyok az eredmény miatt. Nem tudtunk elegendő helyzetet kialakítani a győzelemhez. Tavaly még a negyeddöntőért harcoltunk, most pedig néhány játékos teljesítménye, az emberelőny és emberhátrányos helyzetek kihasználása, valamint a kapusteljesítmény miatt a bennmaradásért” – mondta Dave Lewis, a fehéroroszok szövetségi kapitánya, aki kiemelte: a magyarok remek meccset játszottak és kihasználták a lehetőségeiket.

Fotó: Minas Panagiotakis/HHOF-IIHF Images

A két emberhátrányos gólt szerző Vas János azt hangsúlyozta: ugyan most lehet kicsit örülni, de még nincs vége a vb-nek, és mivel a válogatott ismét saját kezébe vette a sorsát, nem szabad kiengedni:
“A németek ellen két nap múlva ismét csodára lesz szükség. Ugyanilyen fegyelmezetten kell játszani akkor is.” 

A 19 lövésből 17-et megfogó Rajna Miklós kitért rá, hogy mindenki bízott a másikban, így igazi csapatsiker a mostani.
“Végre tudtunk helyzeteket kialakítani, és azokat be is lőttük. Amikor pedig védekezni kellett, akkor meg a védelem volt jó. Sok segítséget kaptam a társaktól” – mondta Rajna.

“Bízunk benne, hogy ilyen játékkal sikerül bennmaradnunk. A németek ellen sem adjuk fel, pedig ők az esélyesek. Próbáltam higgadt maradni a kiugrásomnál, néztem, mire készül a kapus, ezért lőttem az ő jobb oldalára a korongot”– mondta Sebők Balázs, aki 25 találkozó után volt ismét eredményes.

Nagy Gergő örült annak, hogy ismét sikerült történelmet írniuk, 77 év után szerzett pontot az élvonalban a válogatott.

Forrás: MTI/Totalsport

 

Impresszum | Kapcsolat | Adatvédelem

Az F.M.P. illusztrációit, sajtóanyagait tilos a szerző, illetve az F.M.P. írásbeli engedélye nélküli részben, vagy egészben közölni.
Az F.M.P. a weboldalain megjelenő linkek tartalmáért nem vállal semmilyen felelősséget!

Expedició Sport007 Felix Promotion KPO Az év sportolója

© 2018 totalsport.hu

Ezt olvasta már?

Vettel elmondta, min úszott el a győzelmeVettel elmondta, min úszott el a győzelme