Szlankó Zoltánék elindultak a Lhotse felé

2014. Április 21., Hétfő 17:20

Szlankó Zoltánék elindultak a Lhotse felé
Szlankó Zoltán, Cleo Weidlich és a két másik amerikai társuk elindult Katmanduból, jelenleg már Luklában tartózkodnak. Itt találkoznak a helyi serpa mászóval, akivel kiegészülve kezdetét veszi a Lhotse expedíció.

Szlankó Zoltán a 4BAKANCS hegymászó portálnak telefonon elmondta, hogy a vízumproblémák miatt meghiúsult Shisha Pangma expedíció helyett új céljuk  Lhotse  megmászása. Terveik szerint, amennyiben az időjárás és a csapat erőnléte is engedi a csúcsot nem a klasszikus úton, hanem annek egy variánsával, az északi gerinc megmászásával közelítik meg, ahogyan azt Denis Urubko kazah mászó is tette 2010-ben.

Lelkileg azonban nagyon megterhelő ez az új helyzet, Zoli szerint, bár időben, felkészülésben, erőnlétben rendben vannak, de "Őrületesen nagy ez a váltás, nem erre a hegyre készültünk. Ez nem a Bükk, ahol rossz idő esetén a szomszéd hegyre megyünk fel!"

 

 

Katmanduban sikerült a hiányzó felszereléseket is kiegészíteni (a gázt leszámítva, mert azt az egész városban nem lehet kapni), sőt Cleo a Shisán hagyott depóját is begyűjtötte, így ő 90 kg-os felszereléssel vág neki az útnak.

Jelenleg Luklában tartózkodnak, ma esti céljuk Phakding, ahol az éjszakát is töltik, majd mennek tovább Namche Bazar-ba. Az Everest útvonal az alptáborban le van zárva, de remélhetőleg mire oda érnek a következő két-három napban feloldják. 

Zoli szerint az egyik legnagyobb problémát a Lhotce megmászása során a tömeg fogja jelenteni. Útjuk egybeesik a Mount Everestre menő úttal, ahol rengeteg mászó (egyes híradások szerint több mint 340 nyugati mászó és 300 serpa) próbá idén szerencsét. A nehezebb szakaszokon vagy fix köteleknél hatalmas lesz a torlódás, ezt kell valamiképpen elkerülni.

Forrás: Totalsport.hu

 

Impresszum | Kapcsolat | Adatvédelem

Az F.M.P. illusztrációit, sajtóanyagait tilos a szerző, illetve az F.M.P. írásbeli engedélye nélküli részben, vagy egészben közölni.
Az F.M.P. a weboldalain megjelenő linkek tartalmáért nem vállal semmilyen felelősséget!

Expedició Sport007 Felix Promotion KPO Az év sportolója

© 2018 totalsport.hu

Ezt olvasta már?

Felavatták Puskás Ferenc bronzszobrát FelcsútonFelavatták Puskás Ferenc bronzszobrát Felcsúton