Sárospatakról rajtol az ingyenes Tiszavölgy Kalandtúra 2. hétvégéje (videó)

Összesen 1750 kalandtúrázó ismerheti meg öt hétvége alatt a Tisza völgyét

2012. Július 01., Vasárnap 10:21

Sárospatakról rajtol az ingyenes Tiszavölgy Kalandtúra 2. hétvégéje (videó)
Varázslatos tájon kalandtúrázni szállással és teljes ellátással ingyen? Igen, idén nyáron ez is valóra válhat, köszönhetően az Új Széchenyi Tervnek és az Európai Unió támogatásának. A Tiszavölgy Kalandtúra résztvevői júniusban már bebarangolták a Tiszabecs és Záhony közötti területet, a második hétvégére (mely július 6-án rajtol Sárospatakról) még korlátozott számban várják a csapatok jelentkezését.

A Tisza nagykövetét sokan ismerik, ismerhetik: Hídvégi-Üstös Pál most olyan programot szervezett, melyre még nem volt példa Magyarországon. A nyár öt hétvégéjén mindig 350 főnek van lehetősége arra, hogy teljes ellátással, teljesen ingyen eltöltsön 3 napot és 2 éjszakát a Tisza völgyében, miközben kerékpározva, gyalogolva, evezve felfedezi a környéket, és ismerkedik a fenntarthatósággal. A feladatok nem nehezek, de azért az is talál magának kihívást, aki rendszeresen sportol, és meg sem kottyan neki a napi 50 km biciklizés.

A környéket, az egész útvonalat a tenyeréből ismeri a program szervezője, Hídvégi-Üstös Pál, aki már végigúszta, körbefutotta a Tiszát, és idén tavasszal 18 nap alatt 1200 kilométert tekert le 100 éves velocipédjével, amelyre 65 polgármestert is felültetett. A Tisza nagykövete szerint is büszkék lehetünk erre a vidékre, semmivel nem hátrább való az ország bármely, ma talán "divatosabb" tájánál. Közösségépítő, összefogást erősítő ereje is van a programnak, hiszen Hidvégi-Üstös Pál minden Tisza-menti települést meghívott, hogy nevezzen csapatot a rendezvényre.

2012. július 6. és 8. között a Záhony és Tokaj közötti szakaszt fogjuk bebarangolni, és elnézünk a Bodrogig is. Az első nap Rákóczi és a kurucok nyomában járunk, tárogatószó mellett rajtolunk el Sárospatakról. A Zemplén egyik legszebb természeti látványosságánál, a Megyer Hegyi Tengerszemnél mindjárt egy látványos kötéltechnikai feladattal indul a hétvége, majd bebarangoljuk a Rákóczi várat, és egy keveset evezünk a Bodrogon. Sárospatak után honfoglaló őseink útján haladunk, megnézzük az múzeum parkot Karos határában, az árpád kori templomot Karcsán, a kastélyt Pácinon, majd lóra ülhetünk, íjászkodhatunk, sámán-dobolhatunk és megkóstolhatjuk őseink étkeit is a honfoglalás kori kisrozvágyi Berzsenyfaluban. A szállásunk Dombrád üdülőterületén lesz a Tiszapart Üdülőközpontban pénteken és szombaton éjszaka is. Eljutunk egészen Záhonyig, ahol a vasutasnap keretében ismerkedünk a vasúti közlekedéssel, meglátogatunk fatornyos templomot Zsurkon, kalandozunk Tisza menti holtágakon, kalandpályán kelünk át, és evezünk a szabolcsveresmarti tavon. Kecskét fejünk, kenyeret sütünk, Paszabon szőttest szövünk, megnézzük a 100 éves szivattyúházat Tiszabercelen, megismerkedünk a varsakészítéssel és a tiszai harcsafogás rejtelmeivel az egyik leggyakorlottabb halász segítségével. Az árpád kori templom mellett, a szabolcsi földvárnál érünk célba. Izgalmas és élménydús hétvége áll megint előttünk, oly módon barangoljuk be a Tisza-mentét ahogy előttünk még eddig senki.

 

 

A csapatok pólókat, kulacsot kapnak ajándékba. Minden nap lesznek a helyi termékekkel kapcsolatos, a fenntartható életről, illetve a hulladék megelőzésről szóló feladatok, és minden megállónál kapnak enni- és innivalót.

A Tiszavölgy Kalandtúra időpontjai:

Az 1. hétvége: Tiszabecs – Záhony útvonalon 2012. június 8. – 10. között volt

2. hétvége: Záhony – Tokaj, 2012. július 6-8.

3. hétvége: Tokaj – Tiszafüred, 2012. július 27-29.

4. hétvége: Tiszafüred – Szolnok, 2012. augusztus 24-26.

5. hétvége: Szolnok – Szeged, 2012. szeptember 7-9.

A kalandtúra célja a fenntartható életmód megismerése. A hetvenes, nyolcvanas években nagyrészt még megtermelték a szükséges élelmiszereket vagy helyben szerezték be azokat. A boltokban kevesebb volt a csomagolt, túlcsomagolt élelmiszer. Szemét szinte alig keletkezett, mivel a konyhai hulladékot megették az állatok, vagy komposztálták. A falvakban, de a városokban élőknek is fő közlekedési eszköz volt a kerékpár. A Tiszavölgy Kalandtúra célja, hogy azt a fenntarthatóságot megismerjék a résztvevők, és próbáljunk feleleveníteni a ma is használható praktikákat, hogy kisebb legyen az ökológiai lábnyomunk.

Jelentkezés és bővebb információ: www.tiszavolgy.hu és a Tiszavölgy Kalandtúra elérhető a Facebookon is http://www.facebook.com/tiszavolgykalandtura címen, ahol rengeteg fotó és élménybeszámoló található az első, nagyon jól sikerült hétvégéről.

Forrás: Totalsport.hu

 

Impresszum | Kapcsolat | Adatvédelem

Az F.M.P. illusztrációit, sajtóanyagait tilos a szerző, illetve az F.M.P. írásbeli engedélye nélküli részben, vagy egészben közölni.
Az F.M.P. a weboldalain megjelenő linkek tartalmáért nem vállal semmilyen felelősséget!

Expedició Sport007 Felix Promotion KPO Az év sportolója

© 2018 totalsport.hu

Ezt olvasta már?

André Villas-Boast hétfőn jelentik be a TottenhamnélAndré Villas-Boast hétfőn jelentik be a Tottenhamnél