Remek bemutatkozás parakajakban

2016. Szeptember 14., Szerda 17:59

Remek bemutatkozás parakajakban
Remekül mutatkoztak be szerdán a magyar versenyzők a parakajak paralimpiai debütálásán, a Rio de Janeiró-i Rodrigo de Freitas Lagúnában.

Tegnap ijesztően rossz körülmények között készültek a parakenus csapat tagjai. A pályán óriási hátszél tombolt, sokan vízre sem mertek szállni, az indulók már arra készültek, hogy lefújják a mai versenyt. Ehhez képest szerda reggelre normalizálódtak a körülmények a Lagoa Stadiumban.

A versenyt magyar részről Váczi Anita kezdte meg a KL-1-es kategóriában, akinek felkészülését több sérülés és betegség is hátráltatta. A tiszaújvárosi kiválóság ráadásul Brazíliába is betegen érkezett, de szerencsére egyre jobban érzi magát. Nem ment rosszul már az előfutamban sem, ahonnan ugyan még nem lett meg az egyenes ági továbbjutás, a középfutamában pedig nyerni tudott, így simán bejutott a fináléba.

„Próbáltam összeszedni magam az elmúlt napokban a kiváló orvosi stáb segítségével. Nehéz volt mindkét mai futam, de ahogy szokom a helyi körülményeket, úgy egyre jobban érzem magam. Szerencse, hogy Szegeden direkt sokat gyakoroltunk hullámos pályán, így tudok alkalmazkodni a szélhez is” – mondta a középfutam után Váczi Anita.

Még nála is jobban kezdte a paralimpiát Suba Róbert, szintén a KL-1-es kategóriában, aki előfutam-győztesként közvetlenül került a döntőbe és Weisz Róbert vezetőedző szerint szinte hibátlanul szerepelt szerdán.

Suba Róbert: „Tartottam a mai naptól, mert tegnap akkor szél volt, hogy a rajtgép próbán szinte lehetetlen volt beállni a gépbe, sokan be is borultak. Az időjárás szerencsére jobbra fordult, jó pályát mentem, de nem éreztem azt, hogy száz százalékos lettem volna, van még bennem plusz. Holnap döntő, szeretnék a dobogóra kerülni.”

KL-2-ben Varga Katalin hibázott egy kicsit az előfutamban. Weisz Róbert szerint ezért nem jutott be egyből a döntőbe, mert csinált a pályán egy felesleges kanyart. A középfutamban már nagyon összeszedetten versenyzett és simán továbbjutott.

Rozbora András is ráijesztett a magyar csapat tagjaira. A férfi KL-2-es kategória versenyzője a középfutamban billent egy nagyot, majdnem beborult, a 200 méteres táv második felében viszont emberfelettit küzdött, harmadik lett és simán a döntőbe került.

„Örülök, hogy ma reális körülmények között lehetett versenyezni, erre tegnap még nem sok esély láttunk – mondta Weisz Róbert– A magyar csapat tagjai összeszedetten mentek ma, csak néhány apró hibát láttam. Az elsődleges célunkat már ma elértük, minden versenyzőnk ott lesz a döntőben, így nyugodtan készülhetünk a holnapi napra.”

A finálékat csütörtökön, magyar idő szerint 14 órától rendezik.

 

 

A kerekesszékes vívóknál a tőr egyéni verseny zajlik a Karióka 3-as arénában.  A kedden párbajtőrben negyedik Krajnyák Zsuzsanna három győzelmet aratott a csoportjában, kétszer pedig kikapott, így továbblépett a negyeddöntőbe, akárcsak az A sérültségi kategória másik magyarja, Hajmási Éva, akinek három vereség mellett két siker is elég volt a továbbjutáshoz. Mindkét magyar hongkongi ellenféllel vív majd a legjobb nyolc között, s ha győznek, egymással találkoznak az elődöntőben. 

A hétfőn kardban ezüstérmes Osváth Richárd (A) Krajnyákhoz hasonlóan 3/2-es győzelmi mérleggel zárta a csoportszakaszt, s a negyeddöntőben a lengyel  Michal Nalewajekkel csap majd össze.

Dani Gyöngyi (B) kétszer nyert és háromszor kikapott, de a negatív mérleg ellenére ő is ott van a legjobb nyolc között, ahol egy kínai rivális vár rá.

Úszásban egyedül Adámi Zsanett (S3) volt érdekelt a hetedik versenynapon, ő 50 méter mellen indult, s az előfutamában 1:31.45 perccel nyolcadikként zárva összesítésben a 14. helyen végzett.

Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

 

Impresszum | Kapcsolat | Adatvédelem

Az F.M.P. illusztrációit, sajtóanyagait tilos a szerző, illetve az F.M.P. írásbeli engedélye nélküli részben, vagy egészben közölni.
Az F.M.P. a weboldalain megjelenő linkek tartalmáért nem vállal semmilyen felelősséget!

Expedició Sport007 Felix Promotion KPO Az év sportolója

© 2018 totalsport.hu

Ezt olvasta már?

Krajnyák Zsuzsanna bronzérmes tőrbenKrajnyák Zsuzsanna bronzérmes tőrben