Megvédte címét a női kajaknégyes, Kozák Danuta triplázott

Negyedik a Vasbányai, Mike kenus duó

2016. Augusztus 20., Szombat 15:59

Megvédte címét a női kajaknégyes, Kozák Danuta triplázott
Megvédte Rióban olimpiai bajnoki címét a magyar női 500 méteres kajaknégyes.

Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina összeállítású kvartett - a londoni győzelem alkalmával Csipes helyén Kovács Katalin ült - a szombati döntőben sokáig nagy csatát vívott a németekkel, a hajrában azonban ellépett riválisától, s magabiztos győzelmet aratva kilenc tizeddel győzött.

A Rodrigo de Freitas Lagunára épített pályán telt ház, remek hangulat, viszont kifejezetten furcsa időjárás fogadta a versenyzőket, hiszen a szél helyenként feltámadt, helyenként azonban csak csendesen fújdogált. A fináléban a 4-es pályáról indultak a magyarok. A startot az ukránok kapták el a legjobb ütemben, az élen azonban nem maradtak sokáig, hiszen az új-zélandi és a német egység is megelőzte őket.

 

A győztes Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara és Fazekas-Zur Krisztina a női kajak négyesek 500 méteres versenyének döntőjében. MTI Fotó: Kovács Tamás

A táv felénél a magyarok még a második helyen haladtak a mellettük lapátoló németek mögött, pillanatok múlva azonban magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak, s néhány másodperccel később már nagyjából egy beülő különbséggel a mezőny előtt siklottak. Az utolsó 100 méteren a magyarok már csak előnyük tartására törekedtek, a németek pedig nem tudták őket támadni, így végül Szabóék 0.901 másodperces előnnyel diadalmaskodtak.

Női K-4 500 m, olimpiai bajnok:

MAGYARORSZÁG (SZABÓ GABRIELLA, KOZÁK DANUTA, CSIPES TAMARA, FAZEKAS-ZUR KRISZTINA) 1:31.482 p
2. Németország (Sabrina Hering, Franziska Weber, Steffi Kriegerstein, Tina Dietze) 1:32.383
3. Fehéroroszország (Margarita Mahnyeva, Nadzseja Ljapeska, Volha Hudzenka, Marina Litvincsuk) 1:33.908

A pályafutása ötödik ötkarikás aranyát begyűjtő Kozák az első női kajakos az olimpiák történetében, aki triplázott, hiszen egyesben, Szabó Gabriellával párosban, és most a négyes tagjaként sem talált legyőzőre Rióban. A férfiak közül is csak egy versenyző, az új-zélandi Ian Ferguson hajtotta végre ezt a bravúrt még 1984-ben, Los Angelesben.

Csipes Tamara megismételte édesapja, a mostani kvartett felkészítésében is szerepet vállaló Csipes Ferenc sikerét, aki 1988-ban, Szöulban a férfi kajaknégyessel győzött 1000 méteren. Eddig háromszor fordult elő, hogy magyar olimpiai bajnok gyermeke is aranyérmes lett: a kalapácsvető Németh Imre (1948) fia, Miklós gerelyhajításban (1976), a vízilabdázó Homonnai Márton (1936) leánya, Szőke Kató úszásban (1952), a szintén vízilabdázó Szívós István (1952, 1956) fia, István (1976) ugyanebben a sportágban diadalmaskodott. A négyes ezzel a riói magyar küldöttség 15. érmét, egyben nyolcadik aranyát szerezte. Korábban az úszó Hosszú Katinka nyert három aranyérmet, a párbajtőröző Szász Emese, illetve a kardvívó Szilágyi Áron is a dobogó legfelső fokára állhatott.

Harmadik a B döntőben a férfi kajaknégyes 

Az 1000 méteres magyar férfi kajaknégyes harmadik lett a szám B döntőjében a riói olimpián, így összesítésben a 11. helyen zárt.

A Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin, Kugler Attila, Somorácz Tamás összeállítású hajó az oroszok és a kazahok egysége mögött futott be a szombati versenyben.

Hufnágel és Ceiner csütörtökön párosban a hetedik helyen végzett az A fináléban.

Férfi K-4 1000 m, olimpiai bajnok:

   Németország (Max Rendschmidt, Tom Liebscher, Max Hoff, Marcus Gross) 3:2.143 p
2. Szlovákia (Denis Mysak, Erik Vlcek, Juraj Tarr, Tibor Linka) 3:05.044             
3. Csehország (Daniel Havel, Lukas Trefil, Josef Dostal, Jan Sterba) 3:05.176      
...11. (a B döntőben 3.) MAGYARORSZÁG (HUFNÁGEL TIBOR, CEINER BENJÁMIN, KUGLER ATTILA, SOMORÁCZ TAMÁS)

 

 

Negyedik a Vasbányai, Mike kenus duó

A Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenus duó negyedik lett 1000 méteren a riói olimpián.

A KSI SE kettőse 2013-ban világbajnok volt ebben a számban, tavaly és tavalyelőtt pedig második, így az éremesélyesek közé tartozott a szombati döntőben.

A táv nagy részében a mezőny hátsó felében haladtak a magyarok, de aztán remekül hajráztak, bár az éremszerzés végül elmaradt. Az élen német, brazil, ukrán volt a sorrend.

A Rodrigo de Freitas Lagunára épített pályán éppen a magyar egység futamára csendesedett le a szél – amely egy nappal korábban a magyar páros tagjainak elmondásai alapján zavarta őket -, ennek ellenére már az első méterek után hátrányba került a hajójuk.

Nagyon sokáig, körülbelül 250 méterrel a cél előtt még úgy tűnt, Vasbányainak és Mikének nem lesz esélye az éremszerzésre – a hetedik helyen haladtak csak -, ekkor azonban megindították a hajót és hatalmas hajrába kezdtek. Az utolsó métereken megszorongatták a harmadik ukránokat, de bő huszonöt századdal végül lemaradtak a dobogóról.

Vasbányai Henrik (elöl) és Mike Róbert a férfi kenu párosok 1000 méteres versenyének döntőjében. MTI Fotó: Kovács Tamás

“Ennyi volt ez a mai pálya” – jelentette ki Vasbányai Henrik, aki a stégen elvált Mike Róberttől, és egyedül állt az újságírók elé. “Kétszázötvennél indítottunk, azt hittem, lesz elég idő befogni a többieket. Éreztem, hogy jövünk fel és meglehet az érem, még az utolsó ötvenen is tudtunk rátenni, de nem sikerült.”

Hozzátette: tavaly a kilencedik helyről tudtak a másodikra felérni.
“Tudom, hogy a vezetőség többet várt tőlünk, én is többet vártam magunktól, de remélem, nem kell szégyenkeznem emiatt a negyedik hely miatt” – fogalmazott.

Férfi C-2 1000 m, olimpiai bajnok:

   Sebastian Brendel, Jan Vandrey (Németország) 3:43.912 p 
2. Erlon Souzam, Isaquias Queiroz Dos Santos (Brazília) 3:44.819
3. Dmitro Jancsuk, Tarasz Miscsuk (Ukrajna) 3:45.949
4. VASBÁNYAI HENRIK, MIKE RÓBERT 3:46.198

Molnár Péter hetedik a B döntőben

A Budapest Honvéd 30 éves sportolója – aki csütörtökön, párosban negyedikként zárt Tótka Sándorral – 2008-ban és 2011-ben Európa-bajnoki ezüstérmes volt ebben a számban, de az utóbbi időben inkább a párosra helyezte a hangsúlyt.

A szombati versenyben jó rajt után visszaesett, és a hajrában sem tudott újítani, így csak argentin riválisát sikerült megelőznie.

“A tegnapihoz képest ez jobb volt, bár a körülmények nem változtak” – értékelt Molnár Péter“Jobban összeraktam a pályát, végre ki tudtam magam kajakozni. Tudom, ez így furcsán hangzik, de nagyon erős a 200 mezőnye. A legrosszabb ellenségemnek sem kívánom.”

Hozzátette: megtapasztalta, hogy egészen más felkészülést kíván mentálisan és fizikailag is az egyes, mint a páros.
Elégedett vagyok, s örülök, hogy itt lehetek” – mondta Molnár Péter, aki a riói játékok kezdete előtt három nappal került be az olimpiai csapatba Tótkával együtt a doppinggyanúba keveredett Horváth Bence és Szomolányi Máté helyett.

Férfi K-1 200 m, olimpiai bajnok:

   Liam Heath (Nagy-Britannia) 35.197 mp
2. Maxime Beaumont (Franciaország) 35.362
3. Saul Craviotto Rivero (Spanyolország)
és Ronald Rauhe (Németország) 35.662-35.662
…15. (a B döntőben 7.) MOLNÁR PÉTER

Molnár Péter a férfi kajak egyesek 200 méteres versenyének B döntőjében. MTI Fotó: Kovács Tamás

Forrás: MTI/Totalsport

 

Impresszum | Kapcsolat | Adatvédelem

Az F.M.P. illusztrációit, sajtóanyagait tilos a szerző, illetve az F.M.P. írásbeli engedélye nélküli részben, vagy egészben közölni.
Az F.M.P. a weboldalain megjelenő linkek tartalmáért nem vállal semmilyen felelősséget!

Expedició Sport007 Felix Promotion KPO Az év sportolója

© 2018 totalsport.hu

Ezt olvasta már?

Kozák Danuta: a legtökéletesebb pálya voltKozák Danuta: a legtökéletesebb pálya volt