Liu Shaolin két ezüstérmet szerzett a short track vébén

Darázs István: reális lehet az olimpiai érem

2015. Március 17., Kedd 13:59

Liu Shaolin két ezüstérmet szerzett a short track vébén
A tavalyihoz képest jobb technika és az egyre komolyabb versenytapasztalat sokat segített Liu Shaolin Sándornak abban, hogy a hétvégi rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságon a váltó mellett egyéniben, 500 méteren is ezüstérmet tudott szerezni.

A moszkvai vb-n nagyszerűen szerepelt magyar válogatott tagjai hétfő délben érkeztek meg a Liszt Ferenc reptérre, ahol a 19 éves versenyző az MTI-nek elárulta, maximálisan elégedett a két második hellyel. Amint azt megjegyezte, csapatban ugyan közel voltak a kínaiakhoz, ám egy pillanatig sem bánkódott amiatt, hogy nem győztek.

”Még mindig nagyon boldog vagyok, abszolút bennem van ez a siker, s nagyon remélem, hogy sokáig bennem is marad az érzés” – mondta az összetettben hatodik Liu Shaolin Sándor, a sportág történetének első magyar vb-érmese, hozzátéve, hogy a nemzetközi élmezőny tagjai körében is érezhetően egyre jobban elismerik a teljesítményét, megbecsülik, elfogadják.

A fiatal gyorskorcsolyázó két héttel korábban a junior világbajnokságon szerepelt, s bár ott is érmeket nyert, közel sem volt olyan formában, mint Oroszországban. “A junior vb-s szereplésemmel is elégedett voltam, mert akkor egyáltalán nem jó állapotban korcsolyáztam, betegség hátráltatott, a bölcsességfogamat is kihúzták. A felnőtt világbajnokságra azonban kirobbanó formában tudtam elutazni, és ez meg is látszott az eredményen” – jegyezte meg.

A Sportország SC versenyzője kiemelte, hogy a kiugró eredmények után várhatóan nő majd az elvárás vele és a teljes férfi csapattal szemben is, ám úgy érzi, bírni fogják a nyomást. “Ebben a sportágban nagyon nehéz papírformáról beszélni. Most jól szerepeltünk, de lehet, hogy jövőre nem fogunk, mert mondjuk kiesünk, ahogy vasárnap a dél-koreai csapat is bukott” – fejtegette a sportoló, aki szerint a legfontosabb, hogy továbbra is keményen dolgozzanak és stabilak maradjanak.

Liu Shaolin 1500 méteren hetedik, 1000-en pedig 12. lett Moszkvában.

 

 

Knoch Viktor, a csapat másik húzóembere szintén elégedetten értékelte a szereplést, de nem felejtette el megemlíteni, hogy nagyon kicsi hiányzott az aranyéremhez. “Azt hiszem, az idei versenyeink alapján egyértelműen várható volt, hogy a döntőbe jutunk, még annak ellenére is, hogy az elődöntő egy Európa-bajnoki fináléval ért fel – mondta Knoch, aki a februári erzurumi világkupa-viadalon győzött 500 méteren. - A döntőben a kínaiak nagyon jól mentek. Én az utolsó másfél körömben mindent megpróbáltam, de nem tudtam előrébb kerülni, pedig ha nem a harmadik, hanem a második helyen váltunk, Sanyi talán bejöhetett volna elsőnek. Persze ez egyáltalán nem biztos, mert a kínai csapat utolsó emberei remekül tartották a pályát.”

Az egyéni eredményeit, az 500-on elért nyolcadik, illetve 1000 és 1500 méteren megszerzett 13. helyeket nem tartja rossznak, ám amint hangsúlyozta, nem tudott olyan jól menni, mint a legutóbbi vk-kon, mert kicsit meggyűlt a baja a jéggel, instabilabb volt, ezért sokat kellett korrigálnia, ami rengeteg energiáját felemésztette.

A rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott tagjai a héten még edzenek, legfőképp azért, hogy új pengéket próbáljanak ki, azt követően azonban egy hónap pihenő vár rájuk.

Darázs István: reális lehet az olimpiai érem

Reális lehet 2018-ban, a pjongcsangi téli olimpián az éremszerzés a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók számára a honi szövetség gyorskorcsolya ágazati igazgatója, Darázs István szerint.

A sportvezető azt követően mondta ezt az MTI-nek, hogy a magyar csapat két ezüstérmet nyert a vasárnap zárult moszkvai világbajnokságon, ugyanis a Knoch Viktor, Burján Csaba, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang összeállítású váltó és Liu Shaolin egyéniben 500 méteren egyaránt másodikként zárt.
    "A Himaláját akarjuk megmászni, és most az utolsó táborhelyre értünk. 2018-ban legalább ilyen jól szeretnénk szerepelni a dél-koreai ötkarikás játékokon" - mondta Darázs, aki hozzátette, nem szabad telhetetlennek lenni, illetve nem szabad, hogy "elszálljon a fejük" a mostani sikerek után, de a pjongcsangi éremszerzést minden eddiginél reálisabbnak nevezte. A rövidpályás gyorskorcsolyázók az elmúlt három téli olimpián pontszerző helyezést értek el.

A sikerek titkáról úgy vélekedett, mindig az vitte előre a sportág folyamatos fejlődését, hogy mertek nagyot álmodni, de az álmokat nem hitték el, hanem töretlenül megdolgoztak az elérésükért.

A férfi csapat idei áttöréséről azt mondta, hogy az elbukott olimpiai kvalifikáció hatalmas bizonyítási vágyat szült a versenyzőkben. Többek között ennek köszönhetőek a szezon során elért sporttörténelmi tettek, mint például Knoch világkupa-diadala, vagy éppen a mostani két vb-érem.
    "A nők picit gyengébben szerepeltek, de ez nem gond az olimpia utáni évben. A férfi váltó viszont hiba nélkül versenyzett. A sportban nincs ha, de ha az utolsó váltásnál másodikként indul Liu Shaolin, akkor akár a győztes kínaiak megelőzése is sikerülhetett volna" - értékelte Darázs a moszkvai vb-t.

Forrás: MTI/Totalsport

 

Impresszum | Kapcsolat | Adatvédelem

Az F.M.P. illusztrációit, sajtóanyagait tilos a szerző, illetve az F.M.P. írásbeli engedélye nélküli részben, vagy egészben közölni.
Az F.M.P. a weboldalain megjelenő linkek tartalmáért nem vállal semmilyen felelősséget!

Expedició Sport007 Felix Promotion KPO Az év sportolója

© 2018 totalsport.hu

Ezt olvasta már?

Olimpia 2024: kulcskérdés a hosszú távú gondolkodásOlimpia 2024: kulcskérdés a hosszú távú gondolkodás