Kozák Danuta négyszeres olimpiai bajnok!

Éppen csak leszorult a dobogóról a Tótka, Molnár páros 200 méteren

2016. Augusztus 18., Csütörtök 16:16

Kozák Danuta négyszeres olimpiai bajnok!
A kajakos Kozák Danuta szerezte Magyarország 500. olimpiai érmét: az UTE 29 éves versenyzője címét megvédve megnyerte csütörtökön az 500 méteres versenyt a riói játékokon.

Az immár négyszeres olimpiai bajnok kajakos a csütörtöki döntőben a mezőnnyel jött el a rajttól. Az elején a fehérorosz Marina Litvincsuk volt a leggyorsabb, bő fél hajóval a többiek előtt lapátolt. Mellette a 6-os pályán Kozák az ellenfelekénél nagyobb utazótempóját felvéve megközelítette, majd még a féltáv előtt meg is előzte őt.

A második 250 méter pedig már az ő diadalmenetéről szólt, annyira elhúzott a többiektől, hogy egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelme. A célba bő másfél hajóval a dán Emma Jörgensen előtt ért be. Harmadikként a tavaly világbajnok, Rióban 200 méteren aranyérmes új-zélandi Lisa Carrington végzett.

Kozák – aki kedden Szabó Gabriellával párosban is győzött ezen a távon – a magyar kajak-kenu sport 24., illetve a riói küldöttség hetedik aranyérmét szerezte. Négy elsőségével most már ő minden idők legeredményesebb magyar kajakosa. Danuta a Darnyi Tamás, Fuchs Jenő és Kulcsár Győző alkotta négyszeres olimpiai bajnok trióhoz csatlakozott ezzel az eredményével. A magyar kajakoshoz hasonlóan a kenus Jurij Cseban is megvédte címét.

Női K-1 500 m, olimpiai bajnok:  

KOZÁK DANUTA (MAGYARORSZÁG) 1:52.494 p
2. Emma Jörgensen (Dánia) 1:54.326
3. Lisa Carrington (Új-Zéland) 1:54.372

 

 

Éppen csak leszorult a dobogóról a Tótka, Molnár páros 200 méteren

Minimális különbséggel a negyedik helyen végzett a Tótka Sándor, Molnár Péter kajakos páros 200 méteren a riói olimpián.

A világbajnoki címvédő kettős – amely a válogatót megnyerő, de utóbb doppinggyanú miatt az utazók közül kizárt Horváth Bence és Szomolányi Máté helyett jutott az utolsó pillanatban indulási joghoz – szoros versenyben maradt le a dobogóról.

A hatos pályára került magyarok jól kapták el a rajtot, de ugyanez elmondható volt szinte az összes többi döntős egységről is. A litvánok és a spanyolok aztán kicsit megléptek, de a célba érkezéskor nem lehetett megmondani, melyik hajó hányadikként végzett. A Saul Craviotto, Cristian Toro spanyol duó tudta egyedül, hogy győzött, majd a kiírás láttán örülhetett a Liam Heath, Jon Shofield brit és a Aurimas Lankas, Edvinas Ramanauskas litván páros. Utóbbiaktól Tótkáék mindössze három századmásodperccel maradtak le.

“Kammerer Zoltán azt mondta egyszer, hogy másodiknak és negyediknek lenni a legrosszabb. De ha valaki két héttel ezelőtt az mondja nekem, hogy negyedikek leszünk az olimpián, kinevetem. Ez egy megnyert negyedik hely.” – jelentette ki Tótka Sándor a célba érkezés után. – “Lehet, hogy a magyar nemzet az elő- és középfutam után mást várt tőlünk, de mi kiadtuk magunkból a maximumot.”

“Hihetetlen boldogok vagyunk ezzel a negyedik hellyel.” – erősítette meg Molnár Péter, aki még egyesben is érdekelt lesz 200 méteren.
“Tőlem lehetett volna három ezred vagy három másodperc a különbség, ennél nem tudtunk volna többet-jobbat kajakozni.” – tette hozzá.

Férfi K-2 200 m, olimpiai bajnok:

   Saul Craviotto, Cristian Toro (Spanyolország) 32.075 mp 
2. Liam Heath, Jon Schofield (Nagy-Britannia) 32.368
3. Aurimas Lankas, Edvinas Ramanauskas (Litvánia) 32.382
4. TÓTKA SÁNDOR, MOLNÁR PÉTER (MAGYARORSZÁG) 32.412

Tótka Sándor (elöl) és Molnár Péter a férfi kajak párosok 200 méteres versenyének döntőjében. MTI Fotó: Kovács Tamás

Hetedik lett a Hufnágel, Ceiner kajakos duó

A csütörtöki döntőben a rajtnál a mezőny nagy része gyorsabb volt a szinte teljesen megtelt lelátótól legmesszebb, az 1-es pályán evező magyar egységnél, amely a táv nagy részében az olaszokkal és a szlovákokkal vívott külön harcot. Az ebben a számban 2013-ban és 2014-ben U23-as világbajnokságot nyert honvédos kettős 250, 500 és 750 méternél is a nyolcadik helyen lapátolt, de megindítva hajóját a hajrában a szlovák egységet meg tudta előzni.

Hufnágel eredetileg Dombvári Bencével indult volna a játékokon, de miután megnyerték a hazai válogatót, kiderült, hogy Dombvári doppingtesztje pozitív lett, így Ceiner került a hajóba. Hufnágel és Ceiner tagja az 1000 méteren induló négyesnek is.

Győzött a tavaly világbajnok és végig az élen haladó Max Rendschmidt, Marcus Gross német duó. Ebben a számban a Dombi Rudolf, Kökény Roland páros volt a címvédő.

“Az elsődleges cél az volt, hogy a döntőbe bejussunk, ezt tegnap sikerült teljesíteni” – nyilatkozott Ceiner Benjámin. – “Úgy szerettünk volna kiszállni a hajóból, hogy ne maradjon bennünk több, szerintem ez is sikerült.”

“Fájt a döntő – mondta Hufnágel Tibor– Erre számítottunk az elő- és középfutam alapján, nagyjából erre a helyre vártuk magunkat” – tette hozzá, jelezve, nem jelentett plusz terhet számukra, hogy egy olimpiai döntőben indulnak:
 “Ugyanúgy hajtani kell. Nem hegedülni jöttünk, vagy gitározni, hanem kajakozni.”

A páros jövőjére vonatkozó kérdésre Hufnágel úgy válaszolt: “folytatjuk”.
“Ha jó formában leszünk tavasszal, akkor miért ne mennénk tovább, semmi akadálya ennek” – fogalmazott Ceiner Benjámin.

Férfi K-2 1000 m, olimpiai bajnok:

   Max Rendschmidt, Marcus Gross (Németország) 3:10.781 p
2. Marko Tomicevic, Milenko Zoric (Szerbia) 3:10.969
3. Ken Wallace, Lachlan Tame (Ausztrália) 3:12.593
…7. HUFNÁGEL TIBOR, CEINER BENJÁMIN (MAGYARORSZÁG) 3:15.387

A kenus Hajdu Jonatán második lett a B döntőben, így a 10. helyen végzett 200 méteren a riói olimpián.

A Dunaferr 20 éves ifjúsági világbajnoka szerdán negyedikként zárt a középfutamában, ezzel lecsúszott a fináléról, de azt nyilatkozta, hogy szeretné megnyerni a B döntőt. Nagyon kicsin múlt, hogy ez nem sikerült neki.

Csütörtöki futamában jól kapta el a rajtot, a sprinttáv nagy részében az élen haladt a 4-es pályán, de a végéhez közeledve az 5-ösön mellette lapátoló cseh Martin Fuksa egyre jobban megközelítette, majd hajóját jobban rúgva be meg is előzte őt.

Férfi C-1 200  m, olimpiai bajnok:

   Jurij Cseban (Ukrajna) 39.279 mp
2. Valentyin Gyemjanyenko (Azerbajdzsán) 39.493
3. Isaquias Queiroz Dos Santos (Brazília) 39.628
…10. (a B döntőben 2.) HAJDU JONATÁN (MAGYARORSZÁG)

Forrás: MTI/Totalsport

 

Impresszum | Kapcsolat | Adatvédelem

Az F.M.P. illusztrációit, sajtóanyagait tilos a szerző, illetve az F.M.P. írásbeli engedélye nélküli részben, vagy egészben közölni.
Az F.M.P. a weboldalain megjelenő linkek tartalmáért nem vállal semmilyen felelősséget!

Expedició Sport007 Felix Promotion KPO Az év sportolója

© 2018 totalsport.hu

Ezt olvasta már?

Ötméteresek után ismét negyedik a női vízilabda-válogatottÖtméteresek után ismét negyedik a női vízilabda-válogatott