Klein Dávid újra az Everestre indul

Magyar Mount Everest Expedíció 2012

2012. Március 01., Csütörtök 11:00

Klein Dávid újra az Everestre indul
Az EDGE 8000 – Eseményhorizont égisze alatt Klein Dávid 2012 tavaszán arra készül, hogy a Magyar Everest Expedíció (2012) keretében, a magyar hegymászás történetében először oxigénpalack használata nélkül érje el Földünk legmagasabb pontját, a Mount Everest csúcsát, az alaptábor felett egyedül mászva, azaz „szólóban”.

A Magyar Everest Expedíció (2012) a hegy északi oldalán, a tibeti normál  úttal próbálkozik. Ezt az útvonalat az 1920-as évek brit expedíciói tárták fel és jutottak rajta majdnem a csúcsig. Az Everest csúcsát eddig 3 magyar hegymászó érte el, de valamennyien palackozott oxigént használtak. A hegyet eddig hozzávetőleg 6000 alkalommal mászták meg, ebből csupán 160 alkalommal sikerült a hegymászóknak „tiszta eszközökkel” elérniük a csúcsot. Az arányok jól mutatják a két kihívás közötti különbséget.

Dávid - mászótársával, [ Várkonyi Lászlóval ] - 2007 májusában 8650 méterig jutott, így számára ez az útvonal a lehető legjobb esélyeket biztosítja a feljutásra. Idén ennek az expedíciónak a tanúságaira építve szeretné feltenni az “i”-re a pontot és - az utolsó 200 méter szint megtétele után - kitűzni a Föld legmagasabb hegycsúcsán a magyar zászlót.

A Magyar Everest Expedícióra (2012) a Himalája tavaszi mászó-szezonjában, a monszun beállta előtt kerül sor. Az expedíció nagyjából 2 hónapot vesz majd igénybe.

Az expedíció  március 28-án indul Budapestről, majd rövid kathmandui tartózkodás után Dávid várhatóan április 3-án lépi át a kínai határt. Április hónapban három magashegyi tábort épít ki (7000, 7800 és 8300 méteren), valamint akklimatizálódik. A csúcstámadásra várhatóan május 15-e és 25-e között kerül majd sor. Bár szóló megmászásról van szó, az alaptáborban nem lesz egyedül. Alaptábor-vezetője, Török Edina rádión követi nyomon mozgását, figyeli a meteorológiai előrejelzéseket és gondoskodik az alaptábor zökkenőmentes üzemeltetéséről.

[ Várkonyi László barátunk (becenevén Konyi) 2010 április 26-án balesetet szenvedett. Lavina sodorta el  7000 méteres magasságban. Egy kínai összekötő tiszt tájékoztatása szerint abbahagyták a keresését, mivel az adott terep és a zord időjárás miatt nem látják esélyét annak, hogy élve, vagy holtan megtalálják. Konyi barátunkat halottá nyilvánították. Forrás: konyi.tk]

 

 

Forrás: Totalextrém

 

Impresszum | Kapcsolat | Adatvédelem

Az F.M.P. illusztrációit, sajtóanyagait tilos a szerző, illetve az F.M.P. írásbeli engedélye nélküli részben, vagy egészben közölni.
Az F.M.P. a weboldalain megjelenő linkek tartalmáért nem vállal semmilyen felelősséget!

Expedició Sport007 Felix Promotion KPO Az év sportolója

© 2018 totalsport.hu

Ezt olvasta már?

Berki Krisztián aranyesélyesként utazik LondonbaBerki Krisztián aranyesélyesként utazik Londonba