Junior úszó Eb: Késely Ajna aranyérmes 800 méter gyorson

Burián Kata nagyon csalódott, Horváth Dávid nagyon boldog

2016. Július 07., Csütörtök 11:49

Junior úszó Eb: Késely Ajna aranyérmes 800 méter gyorson
A legfrissebb hírek szerint Burián Kata – aki 200 háton a londoni Európa-bajnokságon 4. helyen végzett –, az utolsó pillanatban kimaradt az olimpiai csapatból, míg Horváth Dávid A-szintes eredmény nélkül kapott meghívást a FINA-tól a riói ötkarikás játékokra.

György Réka 200 méter háton olimpiai A szintet úszott szerdán a Budapest Openen, a Tüske uszodában. A Magyar Úszó Szövetség tájékoztatása szerint a 20 éves versenyző az úgynevezett bejelentett csúcskísérlet keretében teljesítette az olimpiai kiküldetéshez szükséges szintet, s egyelőre ebben a számban övé a második, azaz még szintén riói indulást érő legjobb eredmény Hosszú Katinka mögött. A második hely eddigi tulajdonosa, Burián Kata szombaton 2:10.05-öt úszott a Budapest Openen, így nem sikerült felülmúlnia György Réka 2:09.64-es idejét.

A BÁCSVÍZ-KVSC versenyzője nagyon csalódott: “Szomorú hírt kaptam ma, ugyanis úgy tűnik, hiába úsztam Londonban olimpiai szintet, nem én utazhatok Rióba. Az utolsó pillanatban kiütöttek a harmadik helyre egy futamon kívüli csúcs kísérlettel. Megmondom őszintén, most egy világ omlott össze bennem, nagyot csalódtam a magyar úszósportban, hiszen a FINA szabályokat megszegve úszott idővel előztek meg, de mivel a helyszínen nem történt óvás, ezért a versenybíróság elfogadta. Ez fáj nekünk a legjobban, hogy nem tiszta versenyzésben ütöttek ki, és hogy ezt elfogadják. Főleg hogy az EB 4. teljesítményem után megérdemeltem volna a sportszerű elbánást. Egy világversenyen nem csak egyszer kell délután teljesíteni, hanem 3x amit én bizonyítottam hogy tudok. Reméltük hogy igazságos döntést hoznak klubérdekek nélkül. Ezúttal szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, aki szurkolt nekem végig az EB-n egészen mostanáig. Szeretném külön megköszönni Cseh Lacinak, aki segített és kiállt értem és a sportszerűségéért, nagyon sokan jelent nekem, hogy egy világklasszis sportoló állt ki értem. Nagyon keményen küzdöttem ebben az évben feladtam ezért mindent és rengeteget áldozott értem a családom, úgy érzem ezzel csalódást okoztam. Igyekszem tanulni belőle, és a következő évre összeszedem magam és továbbra is sportszerűen fogok küzdeni ahogy eddig is tettem. Köszönöm még egyszer mindenkinek!❤️ Az igazán nagy sportolók sosem adják fel! Én tiszta lelkiismerettel fekszem le ma! És minden nap! És minden versenyzőnek szurkolok, hajrá magyarok!”

Többen is igen hasznosan töltötték a majd’ másfél éves olimpiai kvalifikációs időszak utolsó napját a Budapest Openen: a Tüske-uszodában sikerült a riói csapathoz csatlakoznia Pulai Bencének (100 pillangó), Molnár Flórának (50 gyors), valamint újabb indulási jogot szerzett Kozma Dominik (100 gyors), Késely Ajna pedig a 4×200-as vegyesváltó „kezdőnégyeséhez” férkőzött még közelebb. Összesen 36 magyar úszó utazhat Rióba, ami minden előzetes várakozást felülmúló szám.

„Csodálatos teljesítményt nyújtott mindenki a kvalifikációs időszakban, büszkék lehetnek azok, akiknek sikerült, és azok is, akik mindent megpróbáltak, de néhány tized, század hiányzott nekik, vagy megúszták ugyan az A-szintet, de akadt két jobb náluk – mondta Hargitay András szövetségi kapitány. – Eseménydús volt ez az időszak, sok nagy csatával, izgalommal, mivel az olimpia volt a tét, ami semmihez sem fogható verseny, így ez teljes mértékben érthető. Annak örülök, hogy végül sikerült az edzőkollégákkal elfogadtatni a elhatározásomat, ami például a váltókra nevezett úszók listáját illeti. Mindenki elfogadta – függetlenül attól, hogy ez talán nem esik egybe egyéni vagy klubérdekkel –, hogy alapvetően a magyar úszósport jövőjét kívánjuk szolgálni minden döntéssel.”

 

A Magyar Úszó Szövetség hivatalosan csak szombaton hozza nyilvánosságra a Rióban induló magyar úszók végleges névsorát, Gyárfás Tamás elnök már a szerdai elnökségi ülést követően beszámolt egy örömteli hírről: a sikeres háttértárgyalásoknak köszönhetően a FINA meghívta Horváth Dávidot (a képen) is az olimpiai játékokra. Dávidnak 200 méteres mellúszásban B-szintet sikerült elérnie – az új szisztéma szerint olyan időt (Olympic Selection Time), amely alapján a nemetközi szövetség kiválaszhatja.

„Nagyon meglepett a hír, nem úsztam meg az A-szintet, semmi reményt nem láttam már az olimpiai szereplésre – mondta derűsen a mob.hu érdeklődésére Horváth Dávid. – Pont aludtam, amikor hívott az edzőm, Turi György, és közölte, hogy mehetek Rióba. A Budapest Openen összetört minden, tényleg nagyon csalódott voltam de most újra reménykedem.”

„Teljesen átalakul így minden, nagy fordulatot vett az életem, de most nagyon boldog vagyok – folytatta a 20 esztendős úszó. – Célom, hogy a 2017-es budapesti FINA-világbajnokságon ott legyek és jó időt ússzak, szeretnék a döntőbe kerülni. Persze Rióban sem fogok megijedni, óriási lehetőséget kaptam, szeretném megmutatni, hogy mit tudok.”

A 200 méteres mellúszás olimpiai címvédője Gyurta Dániel, aki Horváth szerint – bár rendkívül sűrű a mezőny és kiélezett csatára lehet számítani – képes lehet ismét aranyérmet nyerni. „Sosem lehet tudni, mit hoz a sors” – mondta sejtelmesen a Kőbánya SC fiatal tehetsége, aki a 2013-as ifjúsági világbajnokságon ezüstérmes volt számában.

 

 

Késely Ajna 800 méter gyorson arany-, Márton Richárd pedig 400 méter gyorson bronzérmet nyert a Hódmezővásárhelyen zajló junior úszó Európa-bajnokság szerdai nyitónapján.

A kontinensviadal ünnepélyes megnyitóján először az esemény védnöke, az olimpiai bajnok Gyurta Dániel üdvözölte az ifjú úszókat, majd Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője, Szabó Tünde Sportért felelős államtitkár és a LEN képviseletében Gyárfás Tamás, az európai szövetség gazdasági vezetője mondott köszöntőt.

Lázár János kiemelte, hogy tizenöt év áldozatos munkájának a gyümölcse ez a kontinensviadal, amelyet egy európai viszonylatban is kiemelkedőnek számító, több medencét felvonultató létesítményben rendezhetnek meg, felnőtt kontinensviadalokhoz méltó nívón. „Egy olyan kormányzat üdvözli most önöket itt, amelyik egy sportbarát nemzet kormánya, és mindent elkövet, hogy az egészséges életmód, a testmozgás és a versenysport minél népszerűbb legyen” – hangsúlyozta Lázár János.

Szabó Tünde kiemelte, ez a hatodik Európa-bajnokság, amelyet Magyarország rendez, és ez mutatja, mennyire elkötelezettek vagyunk az úszósport népszerűsíte mellett, míg Gyárfás Tamás emlékeztett arra is, hogy az itt résztvevő fiatalok többsége akár már jövőre, a budapesti FINA-világbajnokságon is szerepelhet, de a 2019-es junior vb-n, illetve a reményeink szerint elnyerhető 2020. évi felnőtt Európa-bajnokságon bizonyosan viszont láthatjuk őket.

A győztes Késely Ajna, az ezüstérmes Tamila Hryhorivna Holub (portugál) és a bronzérmes Lea Boy (német) között. Fotó: Szaka József/MÚSZ

Késely Ajna a vetélytársait az utolsó 100 méteren lehajrázva 8:34.37 perces idővel győzött 800-on, a 4×100 méteres női váltóval pedig negyedik lett. A 16 éves Márton Richárd az egy évvel idősebbek között lett harmadik 3:52.01 perces idővel, a férfi gyorsváltó pedig az ő nagy hajrájának köszönhetően végzett ötödik helyen.

A döntős magyarok közül női 400 méter vegyesen Horváth Lili hatodik, Szilvásy Gréta hetedik, míg férfi 50 méter pillangón Milák Kristóf ugyancsak hetedik lett.

Forrás: Totalsport.hu

 

Impresszum | Kapcsolat | Adatvédelem

Az F.M.P. illusztrációit, sajtóanyagait tilos a szerző, illetve az F.M.P. írásbeli engedélye nélküli részben, vagy egészben közölni.
Az F.M.P. a weboldalain megjelenő linkek tartalmáért nem vállal semmilyen felelősséget!

Expedició Sport007 Felix Promotion KPO Az év sportolója

© 2018 totalsport.hu

Ezt olvasta már?

A Kék Csapat hét nap alatt futja le az Országos KéktúrátA Kék Csapat hét nap alatt futja le az Országos Kéktúrát