Itt van a tételes lista a 2012-es olimpiai jutalmakról

Átlátszó.hu: 228 millió forint sorsáról még mindig nincs információ

2014. Március 04., Kedd 11:59 - Kínyó Norbert

Itt van a tételes lista a 2012-es olimpiai jutalmakról
Több mint egyéves procedúra után végre-valahára nyilvános, mennyit fizetett az állam a 2012-es olimpia után. Böngészhető a lista, így bárki megítélheti, jogosak és arányosak-e kifizetések.

Az olimpiai jutalmak elszámolásáról kormányrendelet rendelkezik (azaz csak rendelkezett, mert a jogszabály már 2013. július 30. óta hatálytalan), aminek a mellékletében lévő táblázat mutatja meg, hogy az olimpikonoknak (pontosabban az első 8 helyezettnek) mennyi jutalompénz jár. Az aranyérem például 35 000 000 Ft-ot ér egyéniben, de még a bronzért is jár 20 000 000 Ft. A jogszabály szerint az edzők és a sportszakemberek részére kifizethető állami olimpiai jutalom keretösszege a versenyzőt megillető összeg 60%-a, öttusa sportágban 70%-a.

A szabály alapján a pénzt a sportért felelős miniszter utalványozása alapján a kincstár folyósítja egy összegben a MOB számára, a MOB pedig a kifizetést követő 30 napon belül részletesen elszámol. Az Átlátszó.hu erre a végleges elszámolásra volt kíváncsi, az EMMI viszont nem volt hajlandó kiadni, úgyhogy kénytelenek voltak perre menni

 

 

"Végül közvetlenül az előtt, hogy a legutóbbi tárgyaláson a bíró ítéletet hozott volna, jelezték: küldeni fogják az adatokat, amelyeket végül – részben – tényleg megkaptunk, itt (PDF) és itt (PDF) lehet böngészni őket. Csakhogy a megküldött adatok 1,81 milliárdról szólnak, ami a korábban megküldött anyag szerint az utalásoknak csak az első hullámát jelentette, 228 milló forintról még mindig nem tudjuk, mi történt."

Itt van a tételes lista a 2012-es olimpiai jutalmakról, nevekkel

Nagyon érdekes adatsorok ezek. Ami külön feltűnő, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság a szervezet főállású munkatársainak is bőkezűen osztogatta a prémiumokat. Itt arról van szó, hogy a rendes havi fizetésért dolgozó csapatvezető vagy jogász nem csupán a munkájáért kap javadalmazást, hanem az olimpiai eredményesség után is. Ez azért visszás, mert nekik a fizetés fejében akkor is 100 százalékosan el kell végezniük a munkájukat, ha netalán egyetlen érmet se nyertünk volna Londonban.

15 MOB munkatárs több, mint 70 millió forint prémiumban részesült. Molnár Zoltán akkor még a MOB főtitkára 12 milliót, dr. Nagy Zsigmond csapatvezető-helyettes és Szabó Bence 10-10 milliót kapott jól végzett munkájáért. A Londonba kiküldött Sipos Gertrúd 7, míg Báthory Zsófia három és fél millió jutalmat kapott. Balogh Péter dr. 7, Medvegy Iván öt és fél milliós prémiummal szerepel a listán.

Forrás: Totalsport.hu

 

Impresszum | Kapcsolat | Adatvédelem

Az F.M.P. illusztrációit, sajtóanyagait tilos a szerző, illetve az F.M.P. írásbeli engedélye nélküli részben, vagy egészben közölni.
Az F.M.P. a weboldalain megjelenő linkek tartalmáért nem vállal semmilyen felelősséget!

Expedició Sport007 Felix Promotion KPO Az év sportolója

© 2018 totalsport.hu

Ezt olvasta már?

Sidi Péter egy tizeddel maradt le a döntőrőlSidi Péter egy tizeddel maradt le a döntőről