Hősies csatában háromgólos vereség a finnektől

Chernomaz a csapat karakterét és Vay teljesítményét emelte ki

2016. Május 12., Csütörtök 08:08

Hősies csatában háromgólos vereség a finnektől
A hősiesen védekező magyar válogatott 3-0-ra kikapott az éremesélyes finn csapattól az oroszországi jégkorong-világbajnokság szentpétervári csoportjának negyedik fordulójában, így a 16-os mezőnyben továbbra is egyedüliként pont nélkül áll.

A kapuban – vb-n, pályafutása során először – Vay Ádám kezdett, míg ezúttal két rutinos csatár, a visszavonulás előtt álló Banham Frank, valamint Kovács Csaba maradt ki. A két csapatnak ez volt az első egymás elleni tétmérkőzése.

Lassan ébredtek az esélyesebb finnek, majd a 6. percben – első komolyabb támadásuk során – Vay védett óriásit. Bartalis István is veszélyeztetett, egyáltalán nem játszott alárendelt szerepet a magyar válogatott. A harmad derekán nagyobb sebességre kapcsoltak az északiak, de ekkor is jól záró védelemmel találták magukat szemben. A 14. percben a kapuvas segítette ki Vayt. Sagert Kalvint és 40 másodperc múlva Bartalist is kiállították, a dupla emberhátrányban azonban a hősies védekezés miatt nem esett gól. Csodával határos módon sikerült döntetlennel zárni az első harmadot, még a máshoz szokott finn szurkolók is elismerően tapsoltak az öltözőben vonuló magyaroknak.

A második játékrészben már sokkal jobban játszottak a finnek, gyakorta egykapuztak, és emberelőnyt harcoltak ki. Sofron István ült ki, ám ismét remekelt a védőfal. A 37. percben tört meg a jég, Atte Ohtamaa előtt adódott tér, lopta a távolságot, és kilőtte a bal sarkot (1-0), igaz, a korong egy magyar védő ütőjén pattant meg. A hősies védekezésre a továbbiakban is szükség volt, ráadásul Dudás Jesse is kiült a büntetőpadra, ám az eredmény nem változott, pedig 39-9 volt ekkor a kapura lövési arány.
Bartalis kísérlete vezette be a záró harmadot, majd Teemu Pulkkinen kapott gáncsolás miatt kiállítást. Az emberelőnyben nem tudott nyomást gyakorolni a finn kapura a magyar csapat. A védekezés továbbra is jól működött, Vay változatlanul magabiztos volt.

Az 50. percben két NHL-es sztár, a Minnesota Wildban is együtt játszó Mikael Granlund és a jövőre 9,2 millió dollárt kereső Mikko Koivu hozta össze a második finn találatot. Utóbbi korongot szerzett, és az ellenakció végén, egy visszapassz után magabiztosan talált be (2-0).

Sofron visszarántásért kiült, de jöttek az újabb lövésblokkolások és védések. Wehrs Kevin a nézőtérre kilőtte a pakkot, ezért neki is kétperces büntetés járt. Ezt a nyomást már nem bírta el a védelem, és Aleksander Barkov kapásból vette be Vay kapuját. Fokozatosan fáradt a Chernomaz-csapat, Sagert szintén kiállítást kapott, de újabb gól nem esett.

Az első vb-találkozóján kezdő, szenzációs napot kifogó Vay Ádám 48 védéssel zárt.

A magyarok pénteken, közép-európai idő szerint 15.15-kor a szintén sokkal esélyesebb amerikaiakkal találkoznak.

 

 

Rich Chernomaz: “Ez hatalmas jellemvizsga volt számunkra azok után, ahogy kikaptunk kedden. Most, Finnországgal szemben odaadónak kellett lennünk, feláldozni a testünket is, ha kellett bevetődnünk a korong elé… A finn válogatott attól az egyik legjobb csapat a világon, mert nagyméretűek a játékosai, mégis rendkívül ügyesek, elképesztő, hogyan képesek megtartani a korongot apró területeken, olykor még veszélyben, vagy forgalomban is. Ezért volt ez a meccs talán még nehezebb, mint a Kanada elleni, annyira tömör a finn csapat szerkezete. 

Kaptunk vagy ötven lövést, Vay Ádám viszont káprázatosan védett, holott a legutóbbi idényig számunkra sem tűnt ki. Most viszont a legjobb kapus volt a Mol Ligában – amiről a vb-n rajtunk kívül nem sokat tudhatják, mi az egyáltalán… –: nem volt veszítenivalója, amit tökéletesen kihasznált. Ugyanakkor a többiekkel is elégedett vagyok, mert kiválóan védekeztünk, még ha a támadójátékra nem is maradt energiánk.”

Vay Ádám: “Tegnap este tudtam meg, hogy én védek, Gary Clark bejött a szobámba és közölte. De nem álmodtam semmiről, csak kipihentem magam. Élvezem minden percét annak, hogy itt vagyok. Számomra nagyon nagy szó, hogy ma védhettem. Nagyon jó érzés! Kiváló csapattal játszottunk, hiszen a finnek a top kettő-háromban vannak. De mi is odatettük magunkat, megtettünk azért mindent, hogy gólt is szerezzünk, megtartsuk a korongot és ne kapjunk annyi lövést – az utóbbi így sikerült… 3-0-ra kikaptunk, de ilyen válogatottal szemben ez jó eredményt, és büszkék lehetünk egymásra.

A hátvédeim és az összes csapattársam rengeteget segített. Nekem pedig az a munkám, hogy bármi áron megállítsam a korongot. Igyekszem minél gyorsabban reagálni a lövésekre, amiben közrejátszik a szerencse is, hogy jókor rúgjak vissza, esetleg rosszul találják el a korongot.

Nem néztem a finn arcokat, a munkámra összpontosítottam. Amikor játékmegszakítás volt, akkor viszont láttam, hogy érzik ők, nem lesz ez könnyű mérkőzés…”

Andrew Sarauer: “A legvégéig küzdöttünk, dicséret illeti a fiúkat. Harcoltunk, ahogy csak bírtunk, tartottuk az ikszet, amíg csak tudtuk. Vay Ádám a meccsben tartott minket. Össze kell szednünk magunkat, hátha legközelebb már nyerünk is. Tegnap nem hokiztunk valami jól, de teljesen mindegy, kivel játszujnk, Kanadával, Franciaországgal vagy Finnországgal, be kell tartanunk a taktikát hatvan percen keresztül. Igyekszünk bentmaradni.”

Sofron István: “Leegyszerűsítettük a játékunkat, nagyon szűken tudtunk játszani. Volt egy kiváló kapusteljesítményünk, Vay Ádi nagyszerűen védett. Magyar válogatottként ezen a szinten kizárólag akkor lehet esélyünk bármire, akár egy ilyen szoros vereségre, ha ez az alap megvan. Némi hiányérzet még úgy is maradt bennem azért, hogy szerintem ez a maximum volt tőlünk.”

4. forduló

B csoport (Szentpétervár):

Finnország-Magyarország 3-0 (0-0, 1-0, 2-0)
Ljubilejnij Aréna, 5000 néző: v: Iverson (kanadai), Piechaczek (cseh)
Gól: Ohtamaa (37.), Koivu (50.), Barkov (57.)

Fehéroroszország-Szlovákia 4-2 (0-0, 0-2, 4-0)

Az állás: 1. Finnország 12 pont/4 mérkőzés, 2. Kanada 9/3, 3. Szlovákia 6/4, 4. Franciaország 5/3, 5. Németország 4/3, 6. Egyesült Államok 3/3 (9-11), 7. Fehéroroszország 3/4 (9-22), 8. Magyarország 0/4

A csoport (Moszkva):

Svédország-Kazahsztán 7-3 (3-1, 3-0, 1-2)
Svájc-Lettország 5-4 (0-0, 3-3, 2-1)

Az állás: 1. Csehország 8 pont/3 mérkőzés (11-5), 2. Svédország 8/4 (16-10), 3. Svájc 7/4, 4. Oroszország 6/3, 5. Norvégia 5/3, 6. Dánia 4/3, 7. Kazahsztán 2/4 (12-19), 8. Lettország 2/4 (8-15)

Forrás: MTI/Totalsport

 

Impresszum | Kapcsolat | Adatvédelem

Az F.M.P. illusztrációit, sajtóanyagait tilos a szerző, illetve az F.M.P. írásbeli engedélye nélküli részben, vagy egészben közölni.
Az F.M.P. a weboldalain megjelenő linkek tartalmáért nem vállal semmilyen felelősséget!

Expedició Sport007 Felix Promotion KPO Az év sportolója

© 2018 totalsport.hu

Ezt olvasta már?

Babos Tímea legyőzte Venus Williams-tBabos Tímea legyőzte Venus Williams-t