Homonnai Luca három világbajnoki aranyérmet szerzett

A magyarok csúcsot döntöttek korosztályos kajak-kenu vb-n

2016. Augusztus 01., Hétfő 11:59

Homonnai Luca három világbajnoki aranyérmet szerzett
Minden idők legjobb teljesítményét produkálta a magyar csapat Minszkben, az ifjúsági és U23-as gyorsasági kajak-kenu világbajnokságon. Magyarország összesen 10 világbajnoki aranyérmet és 25 dobogós helyezést gyűjtött a hétvégén.

Az egész világbajnokság legeredményesebb versenyzője Homonnai Luca lett. A 18 éves győri kajakos a tegnapi, K-4 500 méteren szerzett aranyérem után ma két egyéni számban lett a legjobb. Délelőtt 200 méteren csak pár ezreddel győzött az ukrán Kuklinovska előtt, délután, 500-on pedig még ennél is szorosabb csatában, az orosz Anoskinával holtversenyben nyert újabb világbajnoki címet.

Fotó: Planet Canoe

Egyéniben éppen ilyen eredményesen szerepelt Lucz Dóra is. Az UTE kiválósága U23-as kiválósága 200 méteren közel fél perccel volt gyorsabb a román Tarannál. Érdekesség, hogy ezen a távon a magyar versenyzőt annyira nem késztették teljes erőbedobásra az ellenfelei, hogy lassabban teljesítette a 200 métert, mint Homonnai Luca az ifi döntőben. 500 méteren aztán Lucz is begyújtotta a rakétákat, 1.52.84-es idővel lett világbajnok a belga Peters előtt, ez több mint 3 és fél másodperccel jobb eredmény, mint az ifi győztes ideje.

Lucz Dóra a dobogó tetején. Fotó: Planet Canoe

Birkás Balázs 200 méteren lett világbajnok. A szegedi kajakos jó formában utazhat Rióba, miután az U23-as mezőnyt ma nagyon elverte. A 20 éves sprinter egy ezüstérmet is begyűjtött Balaska Márkkal, K-2 200 méteren mindössze 6 századmásodperccel kaptak ki a bivalyerős német duótól.

 

Birkás Balázs és Balaska Márk. Fotó: Planet Canoe

Újabb olimpia számban szerzett világbajnoki címet Racskó Fruzsina és Gazsó Dóra is. A két kajakos hölgy tegnap az ifjúsági női négyes tagjaként nyert, ma pedig K-2 500 méteren is a korosztály legjobbjainak bizonyultak, miután hatalmas csatában verték a dán és a lengyel párost.

A kenus szakágnak is jutott vasárnap egy aranyérem. Lakatos Zsanett majdnem másfél másodpercet vert a második helyen érkező fehérorosz Klimavára. A győri versenyző már eddig is egészen elképesztő eredményeket ért el az utánpótlás világbajnokságokon és az életkora alapján még jövőre is tagja lehet ennek a mezőnynek.

Szombaton a fiatalabb korosztályban az 500 méteres női kajaknégyes – Racskó Fruzsina, Pupp Noémi, Gazsó Dóra és Homonnai Luca -, valamint az 1000 méteres férfi kajakpáros – Petró Erik és Varga Ádám – állhatott fel a dobogó legfelső fokára, míg a 23 éven aluli kategóriában a Devecseriné Takács Kincső, Balla Virág 500 méteres kenupáros lett első.

 

 

Vasárnap ezüstérmes szerzett K-1 ifjúsági 200 méteren Kuli István és ugyanezen a távon, ugyanebben a korosztályban Kirkov Valentinnal is második lett párosban. Szintén második lett egy hazai páros mögött C-2 200 méteren a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső duó, férfi ifi K-4 1000 méteren a Petró Erik, Varga Ádám, Mozgi Milán, Erdőssy Csaba alkotta egység, az U23-as férfi négyesek között a Nádas Bence, Noé Bálint, Ilyés Róbert, Koleszár Mátyás összetételű csapathajó, valamint Nagy Bianka is ifi C-1 500 méteren.

Vasárnap dobogóra állhatott 200 méteren Nagy Bianka és Némedi Konrád C-1-ben az ifik között. Szintén harmadik lett ifjúsági C-4 500 méteren Kállai Róbert Gida, Némedi Konrád, Hajnal Jenő Kristóf és Takács Mihály Áron, a világbajnokság záró futamában, női U23 K-2 500 méteren pedig Hagymási Réka és Takács Tamara duója lett bronzérmes.

„Ez a valaha volt legjobb szereplés egy világversenyen a gyorsasági kajak-kenu történelmében. 34 versenyszámból csak kilencben nem szereztünk érmet, de ezekben is zömmel negyedik vagy ötödik helyen futott be a magyar egység – mondja Hüttner Csaba utánpótlás vezetőedző. – Ez az eredmény úgy jöhetett össze, hogy mindkét korosztálynak mind a négy szakágában szereztünk érmet, tehát a csapat teljesen egységes volt. Tavaly is rekordot döntöttünk, akkor is 10 világbajnoki aranyérmet nyertünk, de ott az egész verseny alatt szereztünk annyi érmet, mint idén csak a vasárnapi döntők során. Azt hiszem ez az eredményesség már nem is srófolható feljebb. A sportolók mellett jár a köszönet az edzőknek és a kluboknak is, hogy ilyen kiváló formában hozták a versenyzőket.”

Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

 

Impresszum | Kapcsolat | Adatvédelem

Az F.M.P. illusztrációit, sajtóanyagait tilos a szerző, illetve az F.M.P. írásbeli engedélye nélküli részben, vagy egészben közölni.
Az F.M.P. a weboldalain megjelenő linkek tartalmáért nem vállal semmilyen felelősséget!

Expedició Sport007 Felix Promotion KPO Az év sportolója

© 2018 totalsport.hu

Ezt olvasta már?

A magyar-szerb vízilabda rangadóval nyit a szurkolói központA magyar-szerb vízilabda rangadóval nyit a szurkolói központ