Gyurta Dánielnek már a budapesti vb lebeg a szeme előtt

Széles Sándor “nem tudja vállalni a felelősséget” Gyurta kieséséért

2016. Augusztus 09., Kedd 22:30

Gyurta Dánielnek már a budapesti vb lebeg a szeme előtt
A címvédő Gyurta Dániel a 17. időt érte el a 200 méter mell keddi előfutamában a riói olimpián, így nem jutott be az elődöntőbe.

A szám háromszoros világbajnokaként az UTE 27 éves úszója 2:11.28 perces idejével két századdal szorult ki a legjobb 16 közül.

A szám másik magyar indulója, Horváth Dávid, aki ebben a számban 2013-ban ezüstérmes lett a junior világbajnokságon, 2:13.24 perces időt úszott, ezzel 30.-ként végzett.

Gyurta Dániel nem tartja akkora csalódásnak, hogy címvédőként nem sikerült elődöntőbe jutnia 200 méter mellen a riói olimpián: a kiváló úszó ugyan elismeri, hogy hullámvölgyben van, de már a jövő évi, budapesti vébére tekint előre.

“Azt éreztem, hogy van egy sebességhatár, aminél egyszerűen nem tudtam gyorsabban úszni” – mondta a vegyes zónában az UTE 27 éves versenyzője, aki 2:11.28 perces idejével futamában csak a hatodik lett, összesítésben pedig két századdal szorult ki a legjobb 16 közül. “Ezt az időt én az edzéseken egy nagyon kemény hétből is felállva többször meg tudtam csinálni, gyakorlatilag szériákban úsztam a 2:10 és 2:11 közötti időket. Ebből arra számítottunk, hogy versenyen összejöhet a 2:07-es eredmény, de ez most nem jött ki”.

A szám háromszoros világbajnoka hozzátette, mostantól csak a váltóra kell koncentrálnia, ott szeretné kihozni magából a maximumot.

Gyurtának tavaly Kazanyban a világbajnokságon szakadt meg a 2009-ben indult győzelmi sorozata, a tatár fővárosban harmadik lett, most viszont az elődöntőben sem úszhat.

“Nem tartom ezt akkora csalódásnak, ezt megelőzően három olimpián voltam, mindháromszor döntőben úsztam, meg kell nézni a mezőnyt, hogy ki az, aki Athénban, Pekingben és Londonban is döntős volt a mostani öt futamból. Egyedüliként felteszem a kezem, de akkor is ha csak Pekinget és Londont nézzük” – mondta Gyurta, aki 2004-ben a görög fővárosban ezüstérmes volt, majd a kínai metropoliszban ötödik lett, négy évvel ezelőtt pedig győzött. “A sportban van egy határ, aminél nem lehet többet teljesíteni, azonban én nem érzem azt, hogy ott tartanék. Érzem, hogy hullámvölgyben vagyok, de voltam már ilyen helyzetben pályafutásom során és sikerült kijönnöm belőle. Most is ki fogok jönni, azért fogok dolgozni, hogy minél gyorsabban”.

Gyurta hangsúlyozta, bőven van motivációja, mivel jövőre Budapesten lesz a világbajnokság. Továbbá kifejtetten ott van előtte Hosszú Katinka és Cseh László példája, akiknél meg lehet nézni, hol voltak négy évvel ezelőtt és hol vannak most.

A folytatással kapcsolatban Gyurta elmondta, nem érzi úgy, hogy gyökeres változásra lenne szüksége:
“Januárban ugyanennyit tudtam úszni egy kőkemény négyhetes floridai edzőtábor végén, tehát nem gondolom, hogy nagy változásra lenne szükség. Kisebb megszakításokkal 2003 óta ott vagyok a világ élmezőnyében, lehet, hogy most egy hosszabb pihenőre lesz szükségem, aztán pedig gőzerővel tolni Tokióig”.

Gyurta Dániel rajtol a férfi 200 méteres mellúszás előfutamában. MTI Fotó: Illyés Tibor

 

 

Széles Sándor “nem tudja vállalni a felelősséget” Gyurta kieséséért

Széles Sándor edző “nem tudja vállalni a felelősséget”, amiért Gyurta Dániel címvédőként már az előfutamban kiesett 200 méteres mellúszásban a Rio de Janeiró-i olimpián.

“Meg kellene kérdezni Kovácshegyi Ferencet és Wirth Balázst, hogyan képzelték ezt, és ki a felelős ezért” – nyilatkozta Széles a Kossuth Rádiónak. Hangsúlyozta: ő változatlanul elkészítette az edzésterveket, de az utolsó évben, “amikor egyre gyengébben úszott”, az UTE sportolója más felkészülési program szerint tréningezett.

Úgy fogalmazott: január óta elsőként érkezik tanítványa edzéseire és utolsóként távozik, mégsem tudja vállalni a felelősséget a szerepléséért.

A címvédő Gyurta Dániel a 17. időt érte el a keddi előfutamban, így nem jutott be az elődöntőbe. A szám háromszoros világbajnokaként a 27 éves sportoló 2:11.28 perces idejével két századdal szorult ki a legjobb 16 közül.

“Több helyen nyilatkoztam, hogy bizonytalan vagyok a felkészülési állapotával kapcsolatban. Nem mondhattam, hogy gyenge, mert nem vehettem el az önbizalmát” – mondta Széles Sándor, majd kifejtette, hogy Gyurtának azért nem megfelelő az állóképessége, mert más edzésterv alapján dolgozik.

“El vagyok keseredve, mert ettől függetlenül szerettem volna, ha valahogy fel lehet őt támasztani, én viszont nem tudtam feltámasztani és senki nem segített nekem, az edzőkollégák pedig egyszerűen átvették az irányítást Dani felkészítésében” – nyilatkozta.

Az edző arról is beszélt, hogy a viszonya továbbra is nagyon jó a sportolóval, vagyis nem ezen múlt az eredményessége, és nem zárja ki, hogy közösen dolgozzanak a jövő évi budapesti világbajnokságot megelőzően. “Természetesen vállalom, és tisztázni szeretném a dolgokat. Úgy azonban nem lehet vállalni, hogy megint más irányítsa a munkáját, és más készítse fel” – mondta Széles Sándor.

Forrás: MTI

 

Impresszum | Kapcsolat | Adatvédelem

Az F.M.P. illusztrációit, sajtóanyagait tilos a szerző, illetve az F.M.P. írásbeli engedélye nélküli részben, vagy egészben közölni.
Az F.M.P. a weboldalain megjelenő linkek tartalmáért nem vállal semmilyen felelősséget!

Expedició Sport007 Felix Promotion KPO Az év sportolója

© 2018 totalsport.hu

Ezt olvasta már?

Imre Géza ezüstérmes párbajtőrbenImre Géza ezüstérmes párbajtőrben