Érdemes lenne építeni itthon a golfturizmusra

Az olimpia nálunk is népszerűvé teheti a golfot

2012. Július 11., Szerda 14:10

Érdemes lenne építeni itthon a golfturizmusra
A golf hazai elterjedéséhez elsősorban központi fekvésű golfcentrumokra és gyakorlópályákra van szükség, ahol kipróbálható a játék. Így a nagyközönség számára is kiderülhet: a golf nem feltétlenül drága, nem kötött életkorhoz, ugyanakkor egészségügyi szempontból kifejezetten jó befektetés.

Nem sok olyan olimpiai sportág van, amelyet több tízmillióan játszanak a világon. A golf viszont pont ilyen lesz. Egyrészt 112 év után 2016-ban ismét szerepelni fog a Rio De Janeiró-i ötkarikás játékokon, másrészt a golfozók mintegy 65-70 millió főre becsült tábora azt is jelenti, hogy már most többen ütik így a labdát, mint ahányan teniszeznek a világon. A várakozások szerint az olimpia új lendületet adhat, és ráirányítja a figyelmet a sportágra. Ez utóbbi itthon különösen fontos lenne. A Magyar Golf Szövetség adatai szerint bár a pályák számát tekintve nem állunk rosszul a régióban-, az egy golflétesítményre jutó játékosok száma mindössze száz körül mozog.

A hazai golfélet nincs könnyű helyzetben, a játékot ugyan egyre többen ismerik, viszont csak kevesen játsszák. A XX. század első felében még női Európa-bajnokot is adtunk, de a II. világháborút követően itthon nemkívánatossá vált a golf és lényegében eltűnt a sportág. Jelenleg a regisztrált versenyzők és a játékot csak mint szabadidős tevékenységet űző játékosok száma együttesen is mindössze 3000 főre tehető – nyilatkozta Sugár András, a Magyar Golf Szövetség elnöke.

szervezet 2010-ben fogadta el azt az öt évessportágfejlesztési stratégiátamelyben 2015-re a mostani duplájával, mintegy 2500 regisztrált versenyzővel számolnak majdami a remények szerint további 6-7 ezer játékossal egészülhet ki. Ennek eléréséhez a szakma szerint a 9-18 lyukú versenypályák mellett elsősorban kisebb golfcentrumokra és gyakorlópályákra lenne szükség, amelyekből jelenleg szintén nincs sok.

 

 

Az egyik legutóbbi golfberuházás, az Óbudán tavaly megnyílt Academy Golf azonban éppen ilyen: itt nem csupán elütő helyek, hanem egy 9 lyukú golfpálya is várja a golfozókat. Az elhelyezkedés és a könnyű megközelíthetőség akár munka utáni gyors gyakorlásra vagy játékra is lehetőséget biztosít hangsúlyozta Nád Elvira, a klub vezetője.

A pálya ráadásul nemcsak a kezdők, hanem a már gyakorlott golfozók számára is alkalmas a játékuk továbbfejlesztésére. A szakember szerint a központi fekvés lehetővé teszi, hogy olyanokat szólítsanak meg, akik még csak ismerkednek a sporttal. Ez utóbbi azért is nagyon fontos, mert csak így lehet lassan ledönteni azokat a sztereotípiákat, amelyek a játékot itthon övezik. Egyrészt a golf nem feltétlenül drága, a felszerelés nem kerül többe, mintha síelni szeretnénk, ráadásul a kedvező itthoni klíma következtében mintegy 8 hónapon át használható. Másrészt a játék bármilyen életkorban elkezdhető, és sikerélményt jelent úgy a fiataloknak, mint az idősebbeknek is, hiszen elsősorban magunk ellen játszunk. A cél, hogy saját eredményünket javítsuk folyamatosan. A golf ráadásul egészségügyi szempontok miatt is ajánlható, hiszen egy 18 lyukú pálya végigjátszása esetén 4-5 órán keresztül vagyunk a friss levegőn, miközben hat-hét kilométert is sétálunk.

A golf szövetség már említett stratégiájában kiemelt szerep jut a fiatalabb korosztálynak. A szervezet egy összetett utánpótlás-nevelő programot dolgozott ki – hangsúlyozta Sugár András. Ennek részeként nagymértékben segítséget nyújtanak a junior versenyzőknek, míg a szélesebb kör elérése érdekében a tervek szerint az általános iskolába is beviszik majd a golfot. Az alapokat a testnevelés órákon vagy szakköri foglalkozás keretében lehetne elsajátítani, a játékkal való mélyebb szintű megismerkedésre pedig a (gyakorló)pályákon lenne lehetőség.

Jelenleg inkább az a probléma, hogy hiányoznak a játékosok a golfklubokból, nincsenek újak és a régiek is el-elmaradoznak. A magyar golfjátékosok száma észrevehetően mérséklődött az elmúlt időszakban - nyilatkozta Papp Erzsébet, a Greenfield Golf Club menedzsere. A gazdasági válság egyrészt csökkentette a golfra fordítható összeget, másrészt a golfra szánt szabadidőt is. A büki pálya előnye az osztrák határ közelsége, így itt lehet építeni a golfturizmusra is - hangsúlyozza a szakember. A hazaigolflétesítmények egyébként nemzetközileg is igen magas színvonalat képviselnek, a magasabb kihasználtságban segíthet a turizmus ezen válfaja. 

A nemrég az Év golfpályája díjat is elnyert klubhoz egy négycsillagos hotel is tartozik. Ez komoly előnyt jelent, különösen úgy, hogy megfelelő méretű szállodával egybeépített golfpálya az országban Bükfürdőn kívül csupán Hévízen van. A Lotus Therme Hotel & Spa mellett ugyan csak egy 6 lyukú pálya található, de a balatoni régióban még két további településen is van lehetőség játékra. Az utóbbi pedig fontos szempont, hiszen az átlagnál többet költő golfturista akár egy hetet is eltölt, ha ez idő alatt több pályát is végigjátszhat. A nemzetközi tanácsadó, a KPMG felmérése szerint a golfozóknak a klíma és a pályák minősége a legfontosabb, de a kritériumok között előkelő helyen szerepel az ár, a megközelíthetőség, valamint a szállás minősége is. Ezek alapján pedig a golfturisták számára Európán belül akár igen kedvelt célpont is lehet Magyarország.

Forrás: Totalsport.hu

 

Impresszum | Kapcsolat | Adatvédelem

Az F.M.P. illusztrációit, sajtóanyagait tilos a szerző, illetve az F.M.P. írásbeli engedélye nélküli részben, vagy egészben közölni.
Az F.M.P. a weboldalain megjelenő linkek tartalmáért nem vállal semmilyen felelősséget!

Expedició Sport007 Felix Promotion KPO Az év sportolója

© 2018 totalsport.hu

Ezt olvasta már?

Öt karika, öt meztelen német olimpikon (fotó)Öt karika, öt meztelen német olimpikon (fotó)