Cseh László születésnapi aranyérme

Verrasztó Dávid rövidpályás Európa-bajnok, Hosszú Katinka aranyérmes 100 háton

2015. December 04., Péntek 09:09

Cseh László születésnapi aranyérme
Cseh László aranyérmet nyert 100 méter pillangón csütörtökön, a netánjai rövidpályás úszó Európa-bajnokság második napján. Verrasztó Dávid címvédőként győzött 400 méter vegyesen, míg Hosszú Katinka 100 háton diadalmaskodott.

A 30. születésnapját Cseh nemcsak pályafutása 17. rövidpályás Eb-győzelmével ünnepelte, hanem országos csúccsal is. Plagányi Zsolt tanítványa nagy hajrájának köszönhetően győzött végül magabiztosan. Féltávnál még csak hatodik volt, de a hátralévő 50 méteren mindenkit maga mögött hagyott, s 49.33 másodperccel csapott elsőként a célba. Cseh hat tizeddel múlta felül a régi rekordot, melyet a szerda délelőtti selejtezőben ért el.

Kapás két riválisával együtt haladt 600 méterig, aztán a brit Jazmin Carlin elúszott tőle, így 2010 után ismét ezüstérmet szerzett (8:11.43 p) a rövidpályás Eb-n. Ugyanebben a számban Juhász Adél (8:28.38) nyolcadik lett.

A magyarok már 102 éremnél tartanak a rövidpályás Eb-k történetében. A mostani kontinensviadalon pedig eddig hetet – öt aranyat és két ezüstöt – szereztek.

Cseh László, akinek az aranyérme után másfélezer ember énekelte az uszodában a Happy birthday to you-t 30. születésnapján: “Születésnapomon nyerni Eb-aranyat száz pillangón – ennél szebbet nem is kívánhatnék. Bár kicsit furcsa volt a verseny, még az életemben nem fordult elő ilyen, hogy nem lehet tudni, mi a végeredmény, mert nem működik az eredményjelző. Azért legbelül éreztem, hogy talán én értem először a falhoz, de ilyen távon azért nem mehet az ember biztosra. Nagyon rákészültünk erre a számra, nagyon pontosan végigbeszéltük az edzőmmel, hogy miként kell végigcsinálnom, és ezt sikerült is maradéktalanul betartanom. Természetesen semmi partyzás nincs este, komoly feladatok várnak még a következő napokban.”

Fotó: Szaka József/MÚSZ

Kapás Boglárka, ezüstérme után: “Az idővel voltaképpen elégedett is vagyok, hiszen az egyéni legjobbam, de azért ennél is jobbat akartam, szerettem volna magyar csúcsot úszni, és hát nyerni. Természetesen egy ezüstérem egy Európa-bajnokságon mindig nagyszerű, mégis, érzem a hajszálat a számban…”

Rövidpályás úszó Európa-bajnokság, Netanya

100 m pillangó, férfiak:
1. Cseh László 49.33 másodperc
2. Matteo Rivolta (olasz) 49.70
3. Nikita Konovalov (orosz) 50.28

50 m pillangó, nők:
1. Sarah Sjöström (svéd) 24.58 másodperc
2. Jeanette Ottesen (dán) 25.04
3. Silvia Di Pietro (olasz) 25.26

800 m gyors, nők:
1. Jazmin Carlin (brit) 8:11.01 perc
2. Kapás Boglárka 8:11.43
3. Sharon Rouwendal (holland) 8:15.84
…8. Juhász Adél 8:28.38

 

Lacikát a szállodába visszaérkezve tortával vártuk :)Boldog születésnapot!

Szerző: Magyar Úszó Szövetség - Magyar úszóválogatott2015. december 3.

 

 

Verrasztó Dávid rövidpályás Európa-bajnok, Hosszú Katinka aranyérmes 100 háton is

Verrasztó Dávid címvédőként fokozatosan előrelépve diadalmaskodott (4:02.43 p): a pillangó után harmadik, a hátat követően második, mellről gyorsra fordulva pedig már első volt, s ezt a helyet megőrizte a brit Roberto Pavonival szemben.

Az egy napja 400 méter vegyesen is győztes Hosszú Katinka a szám világbajnokaként kétséget sem hagyott sikere felől: fokozatosan elhúzva a mezőnytől csapott elsőként a célba (55.42 mp).

A versenynap első magyar érdekeltségű döntőjében Gyurta Dániel címvédőként és a szám tavalyi világbajnokaként második lett (2:01.99 p) Marco Koch mögött úgy, hogy végig ebben a pozícióban tempózott. A német úszó mindössze öt századdal maradt el Gyurta 2:00.48 perces világcsúcsától.

A magyarok már 100 éremnél tartanak a rövidpályás Eb-k történetében, a mostani kontinensviadalon pedig eddig ötöt szereztek.

Verrasztó Dávid, aranyérme után: “Ez van: aputest… Van rajtam vagy öt kiló, a Világkupa mellett nem lehetett úgy edzeni, hogy ez lemenjen rólam. Úgyhogy ezt csakis megfelelő taktikával lehetett ellensúlyozni, ami működött, bár Pavoni is nagyon okosan versenyzett, nem akart elém menni, mert tudta, hogy szeretek ráúszni az előttem lévőre. Én viszont jól osztottam be az erőmet, ami ennek a testnek a mozgatásához kellett – 4:01.8-at akartam úszni, 2.4 sikerült, itt most a győzelem volt a lényeg, ez megvan, az amerikai verseny után végre jöhetnek a normális edzések.”

 

Roberto Pavoni, Verrasztó Dávid és Gal Nevo

Hosszú Katinka: “Alapvetően nem volt rossz úszás, de pici hiányérzet van bennem… Az a helyzet, hogy nem pihentünk rá erre a versenyre, és a rövidebb távokon ezt érzem is, nem vagyok annyira gyors, mint amikor csúcsformában vagyok. Azért persze örülök, ez mégiscsak a második aranyérmem itt!”

Gyurta Dániel: “Ebben ma ennyi volt, talán egy picit lehetett volna jobb az idő, de már délelőtt is mondtam: nekem ma a második hely lehet a célom. Az olimpiára készülök, a rövidpályás Eb miatt nem akartam megállni, nem akartam rápihenni, puskaport ellőni. Az egész ősszel öt huszonötös edzést csináltunk, azaz egyértelműen nem ez az esemény van a célkeresztben, hanem Rio.” 

Rövidpályás úszó Európa-bajnokság, Netanya

100 m pillangó, férfiak:

200 m gyors, férfiak:
1. Paul Biedermann (német) 1:42.68 perc
2. Pieter Timmers (belga) 1:42.85
3. Glenn Surgeloose (belga) 1:43.55

200 m mell, férfiak:
1. Marco Koch (német) 2:00.53 perc
2. Gyurta Dániel 2:01.99
3. Andrew Willis (brit) 2:02.76

400 m vegyes, férfiak:
1. Verrasztó Dávid 4:02.43 perc
2. Roberto Pavoni (brit) 4:02.69
3. Gal Nevo (izraeli) 4:04.68

100 m hát, nők:
1. Hosszú Katinka 55.42 másodperc
2. Alicja Tchorz (lengyel) 57.17
3. Eyglo Osk Gustafsdottir (izlandi) 57.42

Forrás: MTI/Totalsport

 

Impresszum | Kapcsolat | Adatvédelem

Az F.M.P. illusztrációit, sajtóanyagait tilos a szerző, illetve az F.M.P. írásbeli engedélye nélküli részben, vagy egészben közölni.
Az F.M.P. a weboldalain megjelenő linkek tartalmáért nem vállal semmilyen felelősséget!

Expedició Sport007 Felix Promotion KPO Az év sportolója

© 2018 totalsport.hu

Ezt olvasta már?

Hosszú Katinka duplázott Netanyában, Cseh László is aranyérmet szerzettHosszú Katinka duplázott Netanyában, Cseh László is aranyérmet szerzett