Cseh és Hosszú ezüst-, Kapás bronzérmes

Férfi 100 pillangón hárman állhattak fel a dobogó második fokára

2016. Augusztus 13., Szombat 06:29

Cseh és Hosszú ezüst-, Kapás bronzérmes
Magyar szempontból az utolsó három egyéni úszódöntőben három dobogós helyezés született.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka ezüstérmet nyert 200 méter háton a riói játékok pénteki versenynapján.

A bajai úszó 2:06.05 perces idővel, óriási csatában lett második az amerikai Maya Dirado mögött.

A 27 éves Hosszú korábban 400 méter vegyesen világcsúccsal, 100 méter háton minden idők második legjobb idejével, 200 méter vegyesen pedig olimpiai rekorddal nyert.

Hosszú az előfutamban, majd az elődöntőben is országos csúcsot úszott, a fináléban azonban minimálisan, két századdal elmaradt ettől.

A néhány magyar szurkolótól is hangos Olimpiai Uszodában a rajtot követően a Vasas szupersztárja – aki az elő és a középfutamban egyedüliként úszott 2:07 perc alatti időt, ezzel több mint egy másodperccel volt jobb a másodiknál – szinte azonnal az élre állt, az első forduló után világcsúcs-részidőn belül volt és magabiztosan vezetett, féltávnál már közel egy testhosszal ellépett. Az utolsó 50-re fordulva sokkal jobban jött ki a delfinezésből, és ekkor úgy tűnt, nem vehetik el tőle a győzelmet, az amerikai azonban óriási hajrával feljött, s végül jobb benyúlásával hat századdal győzött.

Hosszú mostani sikerével felnőtt pályafutása 60. érmét szerezte olimpián, világ- és Európa-bajnokságokat tekintve 50 és 25 méteres medencében.
“Amikor az ember ilyen szoros küzdelemben veszít, mindig benne van, hogy csak egy pici kellett volna a győzelemhez. Persze, négy érem után nem panaszkodhatok, ezt tényleg nem gondoltam volna, hihetetlen!” – nyilatkozta a finálét követően az M4 Sportnak.

Hosszú ezzel a második helyével 3 arany- és 1 ezüstérmet nyert Rióban, azaz megdöntötte Egerszegi Krisztina egy olimpián elért magyar eredményességi rekordját: a legendás Egér 1992-ben Barcelonában 100 és 200 méter háton, valamint 400 méter vegyesen nem talált legyőzőre. A sportágtól független magyar csúcs Keleti Ágnes nevéhez fűződik, a fantasztikus tornász 1956-ban Melbourne-ben négy aranyat és két ezüstöt nyert.

Női 200 m hát, olimpiai bajnok:

Maya DiRado (Egyesült Államok) 2:05.99 perc
2. HOSSZÚ KATINKA 2:06.05
3. Hilary Caldwell (Kanada) 2:07.54

A győztes amerikai Maya Dirado (j) kiénekelte a sajtot a második helyezett Hosszú Katinka szájából. MTI Fotó: Kovács Tamás

 

Cseh László 200 méter pillangón a szám világbajnokaként és idei ranglistavezetőjeként csak hetedik lett, így – ahogyan saját maga fogalmazott – rendkívül mélyről kellett visszajönnie és 100 méteren a negyedik idővel verekedte be magát a döntőbe.

A rajtot viszonylag jól kapta el, negyediknek fordult, majd hatalmas hajrába kezdett, s ugyan látszódott, hogy a győzelemre már nem lehet esélye, de az éremszerzésre igen, végül elképesztő izgalmak közepette második lett.

A 30 éves magyar klasszis 51.14 másodperces idővel csapott célba, csakúgy mint a szám háromszoros címvédője, az amerikai Michael Phelps, illetve a világbajnok dél-afrikai Chad Le Clos. A számot a szingapúri Joseph Schooling fölényesen nyerte 50.39 másodperces olimpiai csúccsal.

Cseh László: “Az ma is kiderült, hogy fizikálisan nem volt baj, az edzéseket elvégeztük, az pedig, hogy egy ilyen kétszáz pillangó után ezüstérmet tudtam nyerni százon, nagyon jót tesz a lelkemnek. Tény, úgy jöttem ki, hogy meglehet az aranyérem, de azért vagyunk emberek, mert hibázunk, és nem ismerünk fel dolgokat. Ha jövőre lenne megint egy olimpia, nem követném el ugyanezeket – aztán meglátjuk, négy év múlva hol leszek, a tévén nézem, vagy a medence partján. Sajnálom, hogy a legjobbamat nem tudtam megúszni, de még attól is fél másodpercre volt az első hely, azaz ahhoz nagyon jó első ötvenet kellett volna úsznom, hogy esélyem legyen. Így mindenképp maradt motiváció a jövő évi budapesti vb előtt, az első ötvenen még dolgozni kell, a technikámról is kiderült, nem eléggé acélos, és fejben is jobban össze kell szednem magam, hogy az se viseljen meg, ha egy zongora esik a fejemre. Szeretnék jövőre úgy versenyezni, hogy a hazai közönség nem agyonnyom, hanem szétfeszít az erőtől az a szurkolás, ami majd otthon fogad. Kicsit kár, hogy még 30-31 évesen is jönnek újabb dolgok, hogy miken kell javítani, de legalább mindig találok motivációt a folytatásra.”

Hozzátette: nagyon különleges, hogy éppen Phelps, Le Clos és ő lett holtversenyben második.
“Örülök, hogy velük osztozhatok ezen a pozíción, bár persze jobb lenne, ha egyedül állnék a második helyen” – mondta.

Férfi 100 m pillangó, olimpiai bajnok:

   Joseph Schooling (Szingapúr) 50.39 mp
2. CSEH LÁSZLÓ,
Michael Phelps (Egyesült Államok) és
Chad Le Clos (Dél-afrikai Köztársaság) 51.14-51.14

A Magyar Olimpiai Bizottság által közzétett képen a három második helyezett, az amerikai Michael Phelps, a dél-afrikai Chad Le Clos és Cseh László (j-b) a férfi 100 méteres pillangóúszás eredményhirdetése után. Fotó: Szalmás Péter/MOB

 

 

Kapás Boglárka bronzérmet nyert a 800 méteres gyorsúszás pénteki döntőjében a riói olimpián. A számot világcsúccsal az amerikai Katie Ledecky nyerte, aki negyedik diadalát aratta ezen a játékokon.

A szám 23 éves magyar Európa-bajnoka az egy nappal korábban úszott országos csúcsából (8:19.43) több mint három másodpercet faragva 8:16.37 perces idővel csapott célba.

Kapás – aki hatalmas országos csúcsot úszott már az elődöntőben is – a harmadik helyen fordult rá az utolsó száz méterre és már biztos volt, hogy közte és a brit Jazz Carlin között dől el a második hely sora. Az utolsó 50-re is a brit fordult rá előbb, s végül elképesztően szoros csatában picivel hamarabb csapott célba.

Kapás a magyar küldöttség tizedik érmét, egyben a második bronzát nyerte: Hosszú Katinka háromszor győzött és egyszer második lett, a párbajtőröző Szász Emese, valamint a címét megvédő, kardvívó Szilágyi Áron diadalmaskodott. Ezüstérem a párbajtőröző Imre Géza, illetve Cseh László nyakába került még, míg bronzot az úszó Kenderesi Tamás szerzett 200 méter pillangón.

Ledecky 8:04.79-es világcsúccsal nyert, közel két másodperccel javította meg januárban elért korábbi rekordját (8:06.68). Ledecky így 200, 400 és 800 méteren is nyert gyorsúszásban, ez korábban kizárólag a szintén amerikai Debbie Meyernek sikerült az olimpiák történetében, ő 1968-ban Mexikóvárosban hajtotta végre ezt a bravúrt. A 4×200 méteres gyorsváltó tagjaként is győztes, mindössze 19 éves Ledecky Amy Van Dyke (1996, Atlanta) és Missy Franklin (2012, London) után a harmadik amerikai úszónő, aki egy olimpián négy aranyérmet nyert.

Női 800 m gyors, olimpiai bajnok:

Katie Ledecky (Egyesült Államok) 8:04.79 perc – világcsúcs
2. Jazmin Carlin (Nagy-Britannia) 8:16.17
3. KAPÁS BOGLÁRKA 8:16.37

Kapás Boglárka a bronzéremmel. MTI Fotó: Kovács Tamás

Forrás: MTI/Totalsport

 

Impresszum | Kapcsolat | Adatvédelem

Az F.M.P. illusztrációit, sajtóanyagait tilos a szerző, illetve az F.M.P. írásbeli engedélye nélküli részben, vagy egészben közölni.
Az F.M.P. a weboldalain megjelenő linkek tartalmáért nem vállal semmilyen felelősséget!

Expedició Sport007 Felix Promotion KPO Az év sportolója

© 2018 totalsport.hu

Ezt olvasta már?

Győzött és csoportelső a magyar férfi vízilabda-válogatottGyőzött és csoportelső a magyar férfi vízilabda-válogatott