Chernomaz: leckét kaptunk a franciáktól

Szerdán Finnország következik!

2016. Május 11., Szerda 15:44 - Kínyó Norbert

Chernomaz: leckét kaptunk a franciáktól
A francia csapat leckét adott magyar válogatottnak a jégkorong-világbajnokságon Rich Chernomaz szövetségi kapitány szerint.

“Azzal a reménnyel érkeztünk Szentpétervárra, hogy néhány riválisunkat megszorongathatjuk, ellenük szép eredményt érhetünk el. Ezek között volt a francia válogatott is. Azonban most láttuk, hogy az ellenfél kemény kezdése után türelmes és fegyelmezett maradt” – mondta a 6-2-es vereséggel zárult találkozó utáni sajtótájékoztatón Rich Chernomaz.

 “Főleg a meccs elején nagyon bonyolítottuk a játékot ahelyett, hogy egyszerűsítettük volna. Sajnos, rossz döntéseket hoztunk, amikor nálunk volt a korong, ebből lehetőségekhez jutottak a franciák és gólokkal büntettek. A hat góljukból négynél ezen a szinten védhetetlen lövésig játszhattak. Köszönjük a nagyon értékes leckét” – folytatta értékelését Chernomaz.

Dave Henderson, a franciák szövetségi kapitánya emlékeztetett rá, hogy ők 2008 óta játszanak a világ élvonalában, sorra kapják a leckét a náluk jobbaktól, Szentpéterváron például a szlovákoktól.
“A magyarok sokkal keményebben játszottak annál, amit a 6-2-es eredmény mutat. Tudtuk, hogy fegyelmezettnek kell lennünk, gyorsan kell kihoznunk a korongot a védekező harmadunkból, máskülönben ráfázhatunk. Szerettünk volna sokszor betörni a magyar kapu elé és ez sikerült is. Sacha Treille és Cristobal Huet jelentette a különbséget” – mondta a francia csapatot immár 12 éve irányító Henderson.

Az első magyar gólt ütő Vas Márton az MTI-nek elmondta: felkészültek arra, hogy a franciák nagy nyomást próbálnak helyezni már az első percektől a magyar védelemre, ennek ellenére nem tudták megakadályozni őket.

“Ők már nyolc éve játszanak ezen a szinten, sokkal rutinosabbak, mit kell tenniük bizonyos szituációkban. A franciák velünk szemben nem a bennmaradásért, hanem a negyeddöntőbe jutásért érkeztek Szentpétervárra. Jobbak, de a meccs egyes szakaszaiban, amikor megbecsültük a korongot és türelmesek tudtunk maradni, akkor egyenrangú partnerek voltunk” – értékelt az olasz Fassa játékosa.

Rajna Miklós szomorúan mondta, hogy elkerülhető gólokat kapott, továbbá szerinte a gólok megfogták a csapatot:
“Szerettem volna mielőbb elfelejteni a franciák góljait. Sajnos, néha akkora nyomás volt rajtunk, hogy nem bírtunk felszabadítani. Szerdán a finnekkel találkozunk, ők még erősebbek, mint a franciák. Nem szabad összetörnünk.”

Szirányi Bence úgy vélte, ennek az összecsapásnak a korábbi kettőhöz képest más lélektana volt, Szlovákia és Kanada ellen nyugodtabban lehetett játszani, ott igazi csoda lett volna a pontszerzés. Most a franciák ellen kicsit tompa volt a csapat, ez pedig elég volt ahhoz, hogy 4-1-re elhúzzon a rivális.
“Nem tudtunk hatákonyan védekezni, annyira bejátszották a franciák a mi védekező harmadunkat, rendkívül gyorsan mozgatták a korongot. Sajnos, nem mindig tudtuk tartani magunkat a megbeszélt taktikához. Ennek nyomán már csak rohantunk az eredmény után. Támadásban sem voltunk hatékonyak, még a kettős emberelőnyben sem sikerült betalálni. A finnek ellen még gyorsabb meccsre számítok, nem lesz könnyű dolgunk” – mondta a fehérvári védő.

 

 

A két harmadig erőtlenül játszó magyar jégkorong-válogatott harmadik, keddi mérkőzését is elvesztette az oroszországi világbajnokság szentpétervári csoportjában: Rich Chernomaz együttese ezúttal a francia csapattól kapott ki 6-2-re.

A szlovákoktól és a címvédő kanadaiaktól elszenvedett vereség után most nyílt először reális alkalma a magyaroknak a pontszerzésre, de így is a 2008 óta stabil élvonalbeli franciák számítottak esélyesnek: kapusuk, Cristobal Huet 2010-ben Stanley Kupát nyert, Pierre-Edouard Bellemare az NHL-ben játszik, és többen európai élbajnokságokban légiósok.

A franciák már túl voltak a németek legyőzésén – ez a két csapat, mivel jövőre társrendező, nem eshet ki -, és kikaptak a szlovákoktól.

Chernomaz döntése alapján Rajna Miklós kezdett a kapuban, míg Hetényi Zoltán, Mestyán István és a kisebb megfázással küzdő Magosi Bálint kimaradt. A magyar szurkolókból most sem volt hiány, két szektort töltöttek meg közel 1200-an, így a jó hangulat garantált volt.

Erdély Csanád gyorsan vezetést szerezhetett volna, ám lövését blokkolták, Stipsicz Bence pedig a kapuvasat találta el. Javarészt a francia harmadban folyt a játék, ám a lendületet megtörte Dudás Jesse kiállítása. Azonos létszámban egy távoli lövésbe Nicolas Ritz tette bele az ütőjét, Rajna nem védhetett (1-0).

Dudás újabb büntetése helyzet nélkül telt el, aztán a magyarok kerültek létszámfölénybe: a Huetről kipattanó korongot Vas Márton vágta a léc alá (1-1). Megint felpörgött a Chernomaz-csapat, Kóger Déniel kiugrását védte a kapus. Még a szünet előtt váratlanul visszavette a vezetést a rivális, Sacha Treille lövése talált utat a kapuba a lábak sűrűjében (2-1).

Vas János kiállításánál Damien Fleury középre adása Wehrs Kevin lábáról pattant be, amikor már csak 34,4 másodperc volt hátra a szünetig (3-1).

A második harmad első felében két emberelőnyt is elpuskáztak a magyarok, ám azonos létszámban nem sok veszélyt tudtak okozni a francia oldalon. Az előző két meccs rosszul sikerült középső húsz percéhez hasonlóan megint nőtt a különbség. A 38. percben egy rossz indítás után a félpályánál lefordult a francia csapat, a három az egy elleni megugrásból Yorick Treille passzát Florian Chakiachvili értékesítette (4-1). Még a szünet előtt Dudás szépíthetett volna; a játékrészben ez volt csupán a harmadik magyar kapura lövés.

A záró felvonás nagy védelmi hibával indult, ám Rajna védeni tudta a szólót. A franciák is rontottak saját kapujuk előtt, Nagy Gergő és Sebők Balázs közeli kísérletét hatástalanította Huet. Sarauer Andrew kiállítása “csendben lefutott”, majd Galló Vilmos előtt adódott helyzet, de beérték a védők. Bartalis István is szorongatott, és még ebben a cserében Vas Márton erős lövését követően Sofron István terelte kapuba a pakkot. A játékvezetők videóbírót vettek igénybe, mert a francia hálóőr szerint a magyar csatár szabálytalanul, lábbal talált be, ám kiderült, nem volt igaza (4-2).

Kovács Csabát is kiállították, az emberelőny letelte előtt Sacha Treille hatalmas gólt lőtt (5-2). A hajrában még kettős létszámfölénybe kerültek a magyarok, azonban jól ölték a büntetésüket a franciák. A végén ismét Sacha Treille talált be, neki ez már a harmadik találata volt.

A végső dudaszó után, a közös himnuszéneklést követően most a magyar csapat tapsolta meg a közönségét.

A vereség azt jelenti, hogy a magyaroknak akkor marad komoly esélyük a bennmaradásra, ha sikerül maguk mögött tartaniuk a szintén pont nélküli fehéroroszokat.

A magyarok szerdán, közép-európai idő szerint 19.15-kor a sokkal esélyesebb, éremvárományos finnekkel találkoznak.

Jégkorong-világbajnokság, 3. forduló

B csoport (Szentpétervár):

Franciaország-Magyarország 6-2 (3-1, 1-0, 2-1)
Ljubilejnij Aréna, 3000 néző: v: Hofman (orosz), Kubus (szlovák)
Gól: Ritz (10.), S. Treille (18., 54., 57.), Fleury (20.), Chakiachvili (38.), illetve Vas M. (14.), Sofron (48.)

Németország-Szlovákia 5-1 (0-1, 3-0, 2-0)

Az állás: 1. Kanada 9 pont (20-2), 2. Finnország 9 (14-5), 3. Szlovákia 6, 4. Franciaország 5, 5. Németország 4, 6. Egyesült Államok 3, 7. Magyarország 0 (4-17), 8. Fehéroroszország 0 (5-20)

A csoport (Moszkva): 

Norvégia-Kazahsztán 4-2 (1-1, 2-1, 1-0)
Svájc-Dánia 3-2 (0-2, 0-0, 2-0, 1-0), hosszabbítás után

Az állás: 1. Csehország 8 pont, 2. Oroszország 6, 3. Svédország 5 (9-7), 4. Norvégia 5 (8-8), 5. Svájc 4 (8-9), 6. Dánia 4 (7-8), 7. Kazahsztán 2 (9-12), 8. Lettország 2 (4-10)

Forrás: MTI/Totalsport

 

Impresszum | Kapcsolat | Adatvédelem

Az F.M.P. illusztrációit, sajtóanyagait tilos a szerző, illetve az F.M.P. írásbeli engedélye nélküli részben, vagy egészben közölni.
Az F.M.P. a weboldalain megjelenő linkek tartalmáért nem vállal semmilyen felelősséget!

Expedició Sport007 Felix Promotion KPO Az év sportolója

© 2018 totalsport.hu

Ezt olvasta már?

Hősies csatában háromgólos vereség a finnektőlHősies csatában háromgólos vereség a finnektől