Bajnokok Ligája-győztes a Győri Audi ETO KC!

Ambros Martin: nem veszítettük el a hitünket

2017. Május 08., Hétfő 11:15

Bajnokok Ligája-győztes a Győri Audi ETO KC!
A Győri Audi ETO KC nyerte meg a női kézilabda Bajnokok Ligája 2016/17-es szezonját, mivel a budapesti döntőben hosszabbítás után 31-30-ra legyőzte vasárnap a macedón Vardar Szkopjét.

Az első percekben hatékonynak tűnt a Vardar némileg nyitott, öt-egyes védekezése, de a győriek hamar rájöttek, hogy a balszélső poszton szereplő Görbicz Anita lövéseit ezzel a taktikával sem képes hatástalanítani az ellenfél (6-4). A magyar csapat igyekezett keményen védekezni, de eleinte nem járt sikerrel és hiányzott a jó kapusteljesítmény is, így az ellenfél többször is egyenlíteni tudott (10-10).

Az eredményes szélsőjátékkal a győriek azt is elérték, hogy némileg megbontották a macedón együttes védelmét, és az első félidő második részében az átlövőknek sem volt olyan nehéz dolguk, mint korábban. Ezzel együtt a másik kapu előtti hatékonyságuk is javult, Kari Aalvik Grimsbö több bravúrt is bemutatott, így a – keretében mindössze egyetlen macedón játékost szerepeltető – Vardar több mint tíz percig nem talált be, ezért a meccs során először négygólosra nőtt a különbség (14-10).

Az első félidő végén Görbicz bravúros passzát Jana Knedlikova értékesítette, melynek köszönhetően a győriek 15-12-re vezettek harminc perc után. Az ETO korábbi világklasszis beállója, a pályafutását gyermekvállalása miatt szüneteltető Heidi Löke is a helyszínen tekintette meg a finálét, és a szünetben adott interjújában a magyar csapat remek védekezését dicsérte.

A második felvonás elején ez a fontos játékelem olyan jól működött mindkét oldalon, hogy meglehetősen kevés gól született, de a győriek ekkor is őrizték előnyüket (18-15). Később a hangulat egyre nagyszerűbbé vált a lelátókon, a magyar együttes azonban elkövetett néhány technikai hibát, ezeket viszont Grimsbö újabb védései ellensúlyozták.

A hajrához közeledve sem változott a játék képe, továbbra is szoros volt az állás. Az ETO számos variációt alkalmazott, támadásbefejezései legtöbbször kiszámíthatatlanok voltak, így – egy ideig – folyamatosan vezetett, de a rendkívül szívós ellenfelet nem tudta leszakítani.

A német Anja Althaus sorozatban négy gólt dobott, ezzel egyenlített a Vardar (24-24), majd egy percet kettős emberhátrányban kellett töltenie a magyar csapatnak, de ezt sikerült átvészelnie. Görbicz értékesített büntetője után emberelőnyből nem tudott betalálni csapata, a túloldalon viszont a szlovén Tamara Mavsar – 53 másodperccel a vége előtt – egyenlített (26-26).

A rendes játékidőben még egy-egy támadása volt mindkét együttesnek, de több gól már nem született, így hosszabbítás következett, ahogyan tavaly a román CSM Bucuresti ellen is. A ráadást a Győr nagy lendülettel kezdte, ismét hárommal vezetett, és bár ellenfele újra felzárkózott, ezúttal már nem tudott egyenlíteni (31-30).

Női kézilabda Bajnokok Ligája, döntő:

Győri Audi ETO KC — HC Vardar Szkopje 31-30 (15-12, 26-26, 29-28) – hosszabbítás után
Gól: Görbicz 7, Groot, Mörk 6-6, Amorim, Tomori 3-3, Bódi, Broch, Knedlikova 2-2, illetve Lacrabere, Althaus 6-6, Penezic, Radicevic, Lekic 4-4, Mavsar 3, Herrem 2, Lazovic 1.

 

 

Ambros Martin, a Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO KC vezetőedzője azt hangsúlyozta a vasárnapi diadalt követően, hogy játékosai akkor sem veszítették el a hitüket, amikor a budapesti döntőben a macedón Vardar Szkopje többször is egyenlített.

“Gratulálok elsősorban a saját csapatomnak és természetesen a Vardarnak is, mert mindkét mérkőzésükön nagyon jól játszottak. Játékosaim a második félidő végén sem veszítették el a hitüket, amikor egyenlített az ellenfelünk. Ez nagyon fontos volt” – nyilatkozta a spanyol szakvezető.

A győriek tavaly hosszabbítás és hétméterespárbaj után veszítették el a finálét a román CSM Bucurestivel szemben. Ambros Martin elárulta, voltak pillanatok a mostani döntő során, amikor eszébe jutottak az egy évvel ezelőtti események, de igyekezett mindig csak a következő támadásra összpontosítani.
“Nem akartuk, hogy ugyanaz bekövetkezzen, próbáltunk csak arra koncentrálni, mi van előttünk, mi vár ránk most, az adott pillanatban” – mondta Martín.

A négyes döntő legértékesebb játékosának (MVP) választott holland irányító, Nycke Groot azt emelte ki, hogy nagyon jól felkészültek, és végig meg tudták valósítani az elképzeléseiket.

A fináléban hét góljával legeredményesebb Görbicz Anita szerint védekezésben és támadásban is okosan játszott a Győr:
“Ez azt mutatja, hogy nagyon erősek voltunk mentálisan, együtt volt a csapat, ez nagy energiát adott nekünk, szerintem ez döntött. Két kemény éve áll mögöttem, örülök, hogy pont erre a két napra tudtam jó formába kerülni, és bizonyítani tudtam, hogy még ennyi idősen sem kell leírni engem.”

A csapatkapitány az MTI kérdésére elmondta, neki a hosszabbításban sem jutott eszébe a tavalyi döntő. Elárulta, nagyon pozitívak voltak a rendes játékidő végén is, pedig nem ők szerezték az utolsó gólt, márpedig ilyenkor ez nehéz helyzet. Úgy vélte, ilyenkor nem is szabad ilyesmire gondolni, mert ha bárkinek beugrott volna, akkor elveszítik a meccset. Saját bevallása szerint örömében egyfolytában sír a találkozó vége óta.

“Az első tizenöt percben azt éreztem, hogy könnyedén szerzi góljait az ellenfél, mert túl sok területük volt, nem tudtunk megfelelően zárni. De tudtam, hogy meg tudjuk változtatni a védekezésünket, és ez meg is történt, egyre hatékonyabbak lettünk” – mondta Kari Aalvik Grimsbö“Nyugodtak maradtunk a hosszabbításban is, végig koncentrálni tudtunk, bár én lélekben már készültem a hétméteresekre.”

A norvég kapus kitért rá, nagy cél volt számára a BL-siker, amely egy különleges élmény, olyasvalami, amit élete végéig őrizni fog az emlékezetében.
 “A szurkolókra nem találok szavakat, elképesztően együtt éltek a mérkőzéssel” – tette hozzá Grimsbö.

“Rendkívül izgalmas és kemény összecsapás volt, de nyugodtak tudtunk maradni minden alkalommal, amikor felzárkóztak. A hosszabbításban is hittünk magunkban, nem voltak kétségeink és nem adtuk fel” – értékelt Nora Mörk, aki azt is elárulta, a szombati elődöntő alatt sokkal idegesebb volt, mint a fináléban.

“Ez egy igazi döntő volt, ahol mindkét fél mindent beleadott. Én rendkívül elfáradtam, üres vagyok, már csak egy kis energiám maradt az ünneplésre” – nyilatkozta a holland Yvette Broch.

Forrás: MTI/Totalsport

 

Impresszum | Kapcsolat | Adatvédelem

Az F.M.P. illusztrációit, sajtóanyagait tilos a szerző, illetve az F.M.P. írásbeli engedélye nélküli részben, vagy egészben közölni.
Az F.M.P. a weboldalain megjelenő linkek tartalmáért nem vállal semmilyen felelősséget!

Expedició Sport007 Felix Promotion KPO Az év sportolója

© 2018 totalsport.hu

Ezt olvasta már?

Harcsa Norbert visszaüzent BacskainakHarcsa Norbert visszaüzent Bacskainak