Baji Balázs nem jutott be a döntőbe 110 méter gáton

Kanadai aranyérem magasugrásban

2016. Augusztus 17., Szerda 13:13

Baji Balázs nem jutott be a döntőbe 110 méter gáton
Baji Balázs elődöntős futamában negyedik helyen ért célba, s nem jutott fináléba 110 méteres gátfutásban a riói olimpia keddi versenynapján. Összesítésben a 15. lett.

A hétfői előfutamban a 27 éves magyar a hideg és a szakadó eső ellenére is remekül futott, látszott, hogy kiváló formában érkezett Rióba, amit teljesítménye után maga is megerősített.

Kedden a gátasokat már nem zavarhatták a külső körülmények, az elődöntőt kellemes időben rendezték; az első elődöntős futam résztvevői, köztük Baji Balázs is szemre idegesen futottak.

A rajt után Baji kicsit lemaradt, ám aztán remek tempóban közelítette az élen haladókat, a táv felénél már szinte teljesen együtt haladt a spanyol Orlando Ortegával és az amerikai Ronnie Ash-sel, a hatodik gátat azonban csúnyán lehúzta, s arról lejövet megroggyant. Az ütemvesztéssel az Európa-bajnoki ezüstérmes magyar visszaesett, s már hiába korrigált, csak negyedik helyen ért célba, 13.52 másodperccel.

Baji Balázs óriási lehetőséget szalasztott el, ugyanis 13.41-gyel döntőbe lehetett jutni, azaz egy hiba nélküli, de tőle közepesnek mondható futással bekerülhetett volna a legjobb nyolc közé.

“Jól kezdődött a verseny, ott voltam az első kettő között, sajnos becsúszott egy hiba, s utána már nem tudtam visszajönni” – nyilatkozott Baji Balázs, aki a 15. helyen végzett. “Túlságosan akartam ezt a döntőt, a technikára nem figyeltem eléggé, erőből próbáltam megoldani, s ez nagyon nagy hiba volt, ami nem fér bele a gátfutásba.”

Hozzátette: a rajtlista alapján az első futam számított a legerősebbnek, s ez “tesz egy kis terhet a versenyzőkre”.

“Próbáltam ezt kizárni, csak magamra figyelni, de sajnos nem sikerült, nem tudtam technikás maradni” – mondta Baji Balázs, aki ugyanakkor egész éves teljesítményével elégedett lehet.

“Az olimpiai elődöntőnek is örülni kell, de én most nem tudok ezzel megelégedni. Viszont az egész évemmel boldog vagyok, hiszen egyéni csúcsot döntöttem, ami országos csúcs is egyben. Plusz Európa-bajnoki ezüstérem, úgyhogy összességében ez az év jól sikerült számomra. Sajnos négy évet kell várni a következő olimpiáig, de bízom benne, hogy az számomra realitás lehet, s dolgozom tovább keményen” – fogalmazott a magyar gátas.

Férfi 110 m gát, olimpiai bajnok:

Omar McLeod (Jamaica) 13.05 másodperc
2. Orlando Ortega (Spanyolország) 13.17
3. Dimitri Bascou (Franciaország) 13.24

 

 

Kanadai aranyérem magasugrásban

A kanadai Derek Drouin a tavalyi világbajnoki győzelme után az olimpiai bajnoki címet is begyűjtötte férfi magasugrásban, amelynek keddi versenynapján az atlétikaversenyek egyetlen orosz indulója, Darja Klisina bejutott a női távolugrás fináléjába.

A férfi magas döntője a várt magas színvonalú versengést hozta. A legnagyobb esélyesek közül Derek Drouin, a katari Mutaz Esza Barsim és az ukrán Bohdan Bondarenko is magabiztos ugrásokkal jutott egyre magasabbra. A mezőny erejét mutatja, hogy 2,33 méter után még hatan voltak versenyben, 2,36 méteren viszont csak öten próbálkoztak, mivel a 2013-as vb-győztes Bondarenko kihagyta a magasságot. Vetélytársai azonban nem fogytak el teljesen, amíg ő pihent, Barsim és Drouin ugyanis elsőre átjutott a léc felett, így az ukrán nehéz helyzetbe került. Különösen azok után, hogy ő rontott, míg a kanadai vb-címvédő 2,38-on is egyből átjutott. Drouin ugrása Barsimot és Bondarenkót is nehéz helyzetbe hozta, a katari ennek ellenére háromszor is ráugrott 2,38-ra, s mindháromszor hibázott, Bondarenko viszont második rontása után emeltetett, annak ellenére, hogy csak a harmadik helyen állt. A következő magasság a 2,40 volt, s Bondarenkót szólították először. Az ukránnak egy "dobása" volt, ám előbb elfutott a szivacs előtt, majd egy reménytelen ugrást mutatott be, így a kanadai olimpiai bajnoki címet nyert.

A női 1500-asok fináléjában az utolsó 400 méterig kevés érdemleges történt, a mezőny együtt futott, majd a zárókör előtti gongszó hangjára a nagy esélyes, világcsúcstartó etióp Genzebe Dibaba robbantott, ám Faith Chepngetich Kipyegont nem tudta leszakítani. A kenyai tapadt rá, 250 méterrel a vége előtt elment mellette, s óriási tempóban robogott a célig, Dibabának pedig meg kellett elégednie a második hellyel.

Férfi magasugrás, olimpiai bajnok:

Derek Drouin (Kanada) 2,38 méter
2. Mutaz Esza Barsim (Katar) 2,36
3. Bohdan Bondarenko (Ukrajna) 2,33

Női 1500 m, olimpiai bajnok:

Faith Chepngetich Kipyegon (Kenya) 4:08.92 perc
2. Genzebe Dibaba (Etiópia) 4:10.27
3. Jennifer Simpson (Egyesült Államok) 4:10.53

A kedd esti programban a női távolugrás selejtezője is lezajlott az egyébként a Botafogo labdarúgócsapatának otthonául szolgáló stadionban. A mezőnyben Darja Klisina is ott volt, akinek a szereplését a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) az utolsó pillanatban engedélyezte. Klisina az egyetlen orosz atlétája az olimpiának, mivel hazája szövetségét a nemzetközi szövetség (IAAF) az országban tapasztalt, központilag irányított doppingolás miatt felfüggesztette, ezzel kizárva minden Oroszországban edző versenyzőt. Klisina ugyanakkor különleges engedélyt kapott, majd elvették tőle, de a CAS végül úgy határozott, hogy indulhat Rióban. Az orosz ugró így ott volt a selejtezőben, s 6,64 méterrel nyolcadik helyen jutott be a fináléba.

Forrás: MTI/Totalsport

 

Impresszum | Kapcsolat | Adatvédelem

Az F.M.P. illusztrációit, sajtóanyagait tilos a szerző, illetve az F.M.P. írásbeli engedélye nélküli részben, vagy egészben közölni.
Az F.M.P. a weboldalain megjelenő linkek tartalmáért nem vállal semmilyen felelősséget!

Expedició Sport007 Felix Promotion KPO Az év sportolója

© 2018 totalsport.hu

Ezt olvasta már?

A bronzéremért játszhat a magyar női vízilabda-válogatottA bronzéremért játszhat a magyar női vízilabda-válogatott