Aranyérmes Szabó Gabriella és Kozák Danuta

"Látszott, hogy nyerő napot fogtunk ki"

2016. Augusztus 16., Kedd 19:29

Aranyérmes Szabó Gabriella és Kozák Danuta
Aranyérmet nyert a Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakos duó 500 méteren a riói olimpia keddi versenynapján.

Az aktuális világ- és Európa-bajnok kettős rendkívül nagy küzdelemben harcolta ki az első helyet, a címvédő németeket pár centivel megelőzve végzett az élen. Magyar egység harmadszor győzött ebben a számban nyári játékokon.

A döntő előtt Baráth Etele, a magyar szövetség elnöke az MTI érdeklődésére elmondta, hogy Kozák Danuta jobban van, hasmenése már elmúlt. Ezzel együtt kérdéses volt, hogy mennyit vett ki belőle a hétfő éjszakai rosszullét.

A Rodrigo de Freitas Lagúnában gyakorlatilag szélcsendben, sima vízen kezdődhetett meg a magyarok számára legfontosabb keddi futam.

Szabó Gabriella (elöl) és Kozák Danuta a női kajak párosok 500 méteres versenyének döntőjében. MTI Fotó: Kovács Tamás

A rajttól a német Franziska Weber, Tina Dietze kettős jött el a legjobban, de szorosan tapadt rá mellettük az 5-ös pályán lapátoló magyar egység. Féltávnál már Szabóék haladtak az élen, akárcsak 200 méterrel a cél előtt, korántsem volt azonban megnyugtató az előnyük, ráadásul a 6-oson a lengyelek, Karolina Naja és Beata Mykolajczyk is “képbe kerültek”. A végére öldöklő küzdelem alakult ki, amelyben a magyarok vissza tudták verni a németek támadását, és minimális különbséggel elsőként haladtak át a célvonalon. Beérkezéskor nem is tudták, hogy elsők lettek, illetve az látszott rajtuk, hogy mindent kiadtak magukból.

Szabó Gabriella másodszor, Kozák harmadszor bizonyult a legjobbnak olimpián.

A páros a magyar kajak-kenu sport 23., illetve a riói küldöttség hatodik aranyérmét szerezte.

A magyar sportolók eddig hat első, három második és négy harmadik helyet nyertek a riói olimpián.

Női K-2 500 méter, olimpiai bajnok:

   SZABÓ GABRIELLA, KOZÁK DANUTA (MAGYARORSZÁG) 1:43.687 p
2. Franziska Weber, Tina Dietze (Németország) 1:43.738
3. Karolina Naja, Beata Mikolajczyk (Lengyelország) 1:45.207

Szabó Gabriella (elöl) és Kozák Danuta megnyeri a női kajak párosok 500 méteres versenyének döntőjét a Rio de Janeiró-i nyári olimpián. MTI Fotó: Kovács Tamás

 

 

Szabó Gabriella: látszott, hogy nyerő napot fogtunk ki

Az 500 méteren aranyérmes Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakos kettős szoros versenyre számított a riói olimpián, de mindketten bíztak a felkészülésükben.

“Átbeszéltünk mindent, tudtuk, hogy ez nagyon szoros lesz. Nyilván ebben benne volt az is, hogy Dana nem volt százszázalékos, s hát ez egy olimpia, s ez nem olyan lesz, mint az eddigi versenyeink.” – nyilatkozott Szabó Gabriella az eredményhirdetés után, amelyen Schmitt Páltól, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjától vehették át az érmeket.

Kozák Danuta arra a kérdésre, hogy betegsége után hány százalékos állapotban volt, így felelt: “Száz… De nem száztíz, ami versenyen szokott lenni. Ma azért ki tudtam aludni magam, s lejött rólam az a teher, hogy nem vagyok olyan állapotban, mint szoktam lenni. De annyit edzettünk, hogy meg tudtuk oldani így is.”

Hozzátette: “A taktika az volt, hogy nyerjünk. Mindenki más taktikával megy, nem tudsz a többiek fejébe látni.”

A magyar kettős mindössze öt századdal előzte meg a második német párost.
“Nem ehhez vagyunk hozzászokva, kicsit elkényeztettük magunkat a korábbi versenyeken.” – mondta erről Szabó Gabriella, jelezve, az előfutam jó erőpróba volt, miként bírja Kozák Danuta.

Az aranyérmes Szabó Gabriella és Kozák Danuta a női kajak párosok 500 méteres versenyének eredményhirdetése után. MTI Fotó: Kovács Tamás

“Csak azért imádkoztam, hogy annál rosszabb állapotban ne legyen. Hála Istennek, tényleg annyira fel vagyunk készülve, úgy érzem, hogy annyit dolgoztunk, annyira túllőttünk a célon, hogy ennek bele kellett férnie. Hiába öt század, de elég volt.”

 

“Éreztem, hogy mi vagyunk elöl, az utolsó kislábujjammal is hajtottam az utolsó húsz métert, ott már láttam, hogy megvan. Ilyen kemény versenyem nem tudom, volt-e valaha.” – mondta a befutóról.

“Iszonyú bizalom van Dana felé, tudom, hogy ha beteg, akkor is szívét-lelkét kiteszi. Másrészt, ha úgy van megírva, hogy betegen kell versenyeznünk, s esetleg úgy nem sikerül, akkor sajnos ez a sorsunk. Bíztam abban, hogy rendbe leszünk, s rengeteget segített Somogyi Béla, Dana párja, aki nyugtatott, hogy Dana rendben lesz.” – fogalmazott Szabó Gabriella. – “Reggel látszott, hogy mindketten nyerő napot fogtunk ki, mindkettőnkön látszott, hogy nem bízzuk a véletlenre. Igaz, kevésen múlott, de ez így kerek.”

A már kétszeres olimpiai bajnok elárulta, sokat számított neki, hogy barátnője, a párbajtőrben győztes Szász Emese a partról szurkolt neki.
“A 2012-es olimpia után futottunk össze egy gyógytornán. Ezúton is szeretném megköszönni Moldvai Ildikónak, aki négy évig kísérte az utam ebben az olimpiai ciklusban, pszichésen és fizikálisan is rendben tartott. Ilyen cselekhez folyamodott, minthogy összeismertetett Szász Emesével és számtalan válogatott sportolóval. Mesivel az egész felkészülés alatt kontaktban voltunk. Én is tudom, hogy milyen áldozatokat hozott, s milyen keményen készült. Nagyon szerettem volna egy ugyanolyan aranyérmet, mint neki van.” – monda Szabó Gabriella.

További eredmények

Férfi C-1, 1000 méter, olimpiai bajnok:

   Sebastian Brendel (Németország) 3:56.926 p
2. Isaquias Queiroz Dos Santos (Brazília) 3:58.529
3. Szerhij Tarnovszki (Moldova) 4:00.852
A B döntőben indult Vasbányai Henriket a futam után kizárták.

Férfi K-1, 1000 méter, olimpiai bajnok:

   Marcus Walz (Spanyolország) 3:31.447 p
2. Josef Dostal (Csehország) 3:32.145
3. Roman Anoskin (Oroszország) 3:33.363
…10. (a B döntőben 2.) KOPASZ BÁLINT (MAGYARORSZÁG)

Női K-1, 200 méter, olimpiai bajnok:

   Lisa Carrington (Új-Zéland) 39.864 mp
2. Marta Walczykiewicz (Lengyelország) 40.279
3. Inna Oszipenko-Radomszka (Azerbajdzsán) 40.401
…9. (B döntőben 1.) DOUCHEV-JANICS NATASA (MAGYARORSZÁG)

Az aranyérmes Szabó Gabriella (b) és Kozák Danuta a női kajak párosok 500 méteres versenyének eredményhirdetésén. MTI Fotó: Kovács Tamás

Forrás: MTI/Totalsport

 

Impresszum | Kapcsolat | Adatvédelem

Az F.M.P. illusztrációit, sajtóanyagait tilos a szerző, illetve az F.M.P. írásbeli engedélye nélküli részben, vagy egészben közölni.
Az F.M.P. a weboldalain megjelenő linkek tartalmáért nem vállal semmilyen felelősséget!

Expedició Sport007 Felix Promotion KPO Az év sportolója

© 2018 totalsport.hu

Ezt olvasta már?

Baji Balázs nem jutott be a döntőbe 110 méter gátonBaji Balázs nem jutott be a döntőbe 110 méter gáton