A Kék Csapat hét nap alatt futja le az Országos Kéktúrát

2016. Július 07., Csütörtök 12:29

A Kék Csapat hét nap alatt futja le az Országos Kéktúrát
Az Országos Kéktúra (OKT) 1160 kilométeres távját már sokat teljesítették, de egyhuzamban futva még senki. A Kék Csapat három tagja július 8-i indulással arra vállalkozik, hogy egy hét alatt, nonstop üzemmódban, egymást váltva végigfutják az Országos Kéktúrát.

Lőrincz Olivér ultraterepfutó a Turista Magazinnak nyilatkozott a rajt előtt.

 – Hogyan állt össze a csapat?

Lőrincz Olivér: – Zenyik Róbert, Medgyessy Gergely és jómagam sok éve ismerjük egymást. 2014-ben már teljesítettünk így hárman Franciaországban egy 203 kilométeres versenyt, a La Traverseé-t, Chamonix és Briancon között. Ezen a megmérettetésen elég jól összekovácsolódtunk. Tavaly nyáron Robinak jött az az ötlete, hogy mi lenne, ha összeszokott hármasként futva teljesítenénk az Országos Kéktúrát (OKT). Több dolog is szólt mellette. Egyrészt, hogy ez egy nagy hagyománnyal rendelkező, kultikus útvonal hazánkban. Másrészt a terepfutásnak köszönhetően bizonyos részeit ugyan ismerjük, de a Zempléni-hegység, a zalai rész kevésbé ismert számunkra, ezért kíváncsiak is vagyunk rá, milyen lesz ez a terep. Nem utolsósorban pedig a táv hosszúsága, a több mint 1100 kilométer, amelynek teljesítése már önmagában is nagy kihívás. Így elterveztük, hogy hárman, egymást váltva, egy hét alatt lefutjuk az OKT-t.

– A klasszikus OKT az Írott-kőtől kezdődik, ti Hollóházáról indultok. Mi az oka, hogy fordítva futjátok le a túrát?

Lőrincz Olivér: – Ennek egyszerű és praktikus oka van: az Északi-középhegység nehezebb terep, több benne a szintemelkedés, és szeretnénk még frissen, az elején letudni ezt a dombosabb, emelkedős-lejtős szakaszt. A végén pár kilométert megpróbálunk majd együtt futni, hogy hárman egyszerre érkezzünk meg az Írott-kőre. Egyelőre ez a terv, de meglátjuk, hogy milyen állapotban leszünk. A cél azonban nem az, hogy szenvedjünk egy hétig, kínlódjunk, bizonyítsunk valamit, hanem hogy fussunk egy jót a Kéken, élvezzük a magyar táj változatosságát, szépségét, és megismerjünk olyan vidékeket, amelyek eddig kimaradtak az életünkből.

 

 

– Hogyan képzeljük el ezt az 1160 kilométeres váltófutást?

Lőrincz Olivér: – Mindenki 5 órát fut, utána 10 órát pihen, amíg a másik kettő lefutja a maga öt óráját. 10 óra pihenés, 5 óra futás, 10 óra pihenés, aztán megint 5 óra futás, 168 órán keresztül. Összesen kilencszer futunk a hét nap alatt. Mindig lesz valaki a Kéken, éjjel-nappal, megszakítás nélkül. Váltjuk egymást, a váltáskor átadjuk egymásnak a nyomkövetőt, amelynek köszönhetően a Facebook-oldalunkon élőben kísérhetik figyelemmel a mozgásunkat az érdeklődők. Lesz két kísérő autónk, egy nagyobb lakóautó-szerűség két kísérő személlyel, amely nemcsak követi az aktuális futót, de 10–20 kilométerenként frissítőt is ad neki. Egy másik autó pedig a szállás és a váltópont között hozza-viszi a futókat. Támogatóink közül a szállásokat a Magyar Természetjáró Szövetségnek, a futócipőinket a Salomonnak köszönhetjük.

Teljes cikk a Turista Magazinban

Fotó: szaszafotó

Forrás: Totalsport.hu

 

Impresszum | Kapcsolat | Adatvédelem

Az F.M.P. illusztrációit, sajtóanyagait tilos a szerző, illetve az F.M.P. írásbeli engedélye nélküli részben, vagy egészben közölni.
Az F.M.P. a weboldalain megjelenő linkek tartalmáért nem vállal semmilyen felelősséget!

Expedició Sport007 Felix Promotion KPO Az év sportolója

© 2018 totalsport.hu

Ezt olvasta már?

Griezmann hazaküldte a világbajnokotGriezmann hazaküldte a világbajnokot